Комисията за защита на потребителите наказа световноизвестната американска верига за

...
Комисията за защита на потребителите наказа световноизвестната американска верига за
Коментари Харесай

КЗП наказа Starbucks заради липса на звезди

Комисията за отбрана на потребителите наказа световноизвестната американска верига за кафе „ Starbucks “. Причината е, че вторият им обект в Пловдив, който беше открит преди по-малко от година, нямал нито документ за категоризация със звезди, нито краткотрайно уверение за открита процедура за това. От кафенето подали тъжба в съда против санкцията, която била в размер на 1100 лв., и спечелили делото, защото чиновниците на комисията не описали тъкмо кое заведение са глобили, a в мола имало десетки.

Инспекторите посетили „ Starbucks “ на седми януари. Констатирали, че обектът разполага с комерсиална зала с 63 места за сядане на закрито и 26 места навън. Предлагали се топли питиета, салати, сандвичи, кроасани, десерти, мъфини и други. Закупили си кафета, с цел да видят дали ще им дадат касова записка, само че такава била издадена. След това забелязали, че на видно място нямало подложен документ за категоризация със звезди, подобен не бил показан и след поискване. Заради тези условия бил формиран констативен протокол.

Още на идващия ден от управлението на заведението подали заявление за категоризация до локалната администрация и незабавно показали нужните документи до Комисията за отбрана на потребителите. Те дали отговор с акт и санкция в размер на 1100 лв. за нарушаване на Закона за туризма. Малко по-късно било издадено и наказателно разпореждане, против което постъпила тъжба в Районния съд.

Магистратите прегледали документите и решили, че чиновниците на КЗП не са били задоволително съответни в издадените актове - на всички места пишело „ обектът “, „ туристическият обект “ или „ заведението за хранене и занимания “, само че не се разбирало, че става въпрос точно за кафе „ Starbucks “, а това нарушавало правото на глобения да се пази пред съда.

Темида отчела, че инспекцията се е състояла в един от огромните молове в Пловдив, който има няколко етажа и най-малко десетки обекти от друго естество, в това число и заведения за хранене и занимания. Тъй като не е посочено съответно името на кафенето, а единствено компанията, не можело да се твърди на 100%, че това е единственият неин обект в мола.

Поради тези аргументи и глобата била анулирана. Решението предстои на обжалване пред Административния съд.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР