Комисията за защита на потребителите (КЗП) стана едно от ветровитите“

...
Комисията за защита на потребителите (КЗП) стана едно от ветровитите“
Коментари Харесай

ПАНИКА: Вадят секирата в „бухалката“ КЗП

Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) стана едно от „ ветровитите “ места в страната в последно време. До дни ще има поредна промяна на върха, стана ясно от изказване на министъра на стопанската система Богдан Богданов, който насочи тежки обвинявания към управлението на КЗП, включително и че е работило като бухалка против компании..

„ Имаме голям брой недоволства за нерегламентирана интервенция и целенасочена акция против търговци от страна на КЗП, в това число репортажи и следствия, които излязоха в общественото пространство. Инспекторатът на министерството е открил голям брой нарушавания и са сезирани способените органи “, съобщи Богданов пред депутати по време на парламентарния надзор, написа „ Сега “.

Сезираните способени органи са прокуратурата, Агенцията за държавна финансова ревизия, КПКОНПИ (антикорупционната комисия), а също и Инспекцията по труда.

В момента отпред на КЗП е Стоил Алипиев, а негови „ десни ръце “ са Ангел Джалев и Константин Арабаджиев. Тримата бяха назначени на 20 септември предходната година от тогавашния длъжностен министър на стопанската система Никола Стоянов.

Сега одитите са открили груби нарушавания и по тази причина актуалният министър е предложил промени в състава на КЗП. „ Имаме поддръжката на премиера, чакаме координиране и с вицепремиера и се надяваме на решение още на идната седмица “, изясни Богдан Богданов. 

Медии прочее писаха още през септември, че Стоил Алипиев ще бъде освободен. 

Реклама

Дни преди анонса на министъра, на 23 ноември, шефът на КЗП съумя да разгневи депутатите, като не се яви на съвещание на подкомисията за битка с монополите и картелите. „ Трябваше да се регистрира активността на КЗП до ноември. Бяхме поискали разбор на законодателството и дали са нужни промени, тъй че да се усъвършенства работата в сферата, изясни Десислава Трифонова от ГЕРБ, ръководител на подкомисията, и се закани да сложи въпроса за неуважителното неявяване пред своята парламентарната група, а Румен Гечев от Българска социалистическа партия напряко предложи министърът на стопанската система да предприеме кадрови промени с „ възпитателна цел “.

Седмица след този епизод процедурата към този момент е задвижена. Министър Богданов не разясни за какви „ целенасочени акции “ и нарушавания приказва и дали желае промяна единствено на ръководителя или и на другите двама членове на комисията.

ОСОБЕН СЛУЧАЙ

Като началник на КЗП Стоил Алипиев няма кой знае какви триумфи в отбраната на потребителите от уловки на банки, телекоми и впрочем, само че пък нашумя с напъните си да накаже вносител на протеинови барчета поради противоречие сред етикета и наличието. Фирмата потърси отбрана в съда, като твърди, че не е извършител. Въпреки че „ виновността “ не е потвърдена, КЗП към този момент е наложила серия санкции, „ рисковите “ бисквитки били спрени от продажба, а две огромни вериги хипермаркети били санкционирани и предизвестени повече да не продават въпросните протеинови блокчета. Фирмата търпи големи загуби. Управителят й счита, че офанзивата идва от някой съперник и е улеснена от КЗП.

Проблемите тръгнали, откакто неизвестен консуматор се оплакал, че една година похапвал диетични протеинови блокчета, а те му докарали нараснали равнища на кръвната захар. Сигналът бил подаден в Националната асоциация за отбрана на потребителите (НАЗП), а тя го препратила на КЗП. Интересен подробност е, че НАЗП е предходната месторабота на Стоил Алипиев. А откакто Алипиев поема държавната комисия, ръководител на неправителствената организация става Дамян Лазаров, който пък бе отпред на КЗП в интервала 1999 – 2011.

Още при назначението на Алипиев за ръководител през септември 2020 година се заприказва, че посредством него Лазаров се връща в КЗП.

Преди Стоил Алипиев отпред на КЗП за малко бе Иван Франкев, деятел на Българска социалистическа партия, назначен през 2021 година, когато Корнелия Нинова бе министър. Франкев размени Димитър Маргаритов, който Нинова направи зам.-министър. Маргаритов оглави комисията през 2015 година, като пое поста от Веселин Златев. Преди Златев КЗП бе ръководена от „ ветерана “ Дамян Лазаров, който се прочу като най-дълголетния ръководител на КЗП (1999-2011 г.), а също и с това, че дъщерите му имат участия в десетки компании, главно в енергийния бранш.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР