Комисията за защита на потребителите (КЗП) ще проверява двойния стандарт

...
Комисията за защита на потребителите (КЗП) ще проверява двойния стандарт
Коментари Харесай

Двойният стандарт при храните ще бъде регулиран с европейски проект за 180 хил. лв.

Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) ще ревизира двойния стандарт при храните идната година и половина с план на Европейската комисия с бюджет от 180 хиляди лева, оказва се от известие до медиите.

" Първите резултати ще могат да подкрепят процеса по разбиране на тези постановки в законодателството за двойния стандарт и неговото санкциониране. Това ще бъде по-нататък една доста добра основа за контролните и правоприлагащи органи да употребяват тези резултати и методиките, които ще бъдат създадени, с цел да могат по-лесно да хващат нови опити за сходни неща ", съобщи ръководителят на КЗП Димитър Маргаритов в ефира на Би Ти Ви.

В рамките на развивания от КЗП план ще бъдат изследвани минимум три типа от авансово набелязани пет примерни групи храни. Това са макаронени произведения, млечни артикули и сладкиши, зеленчуци и ориз, зехтин и подправки, консерви, както и вино, бира и спиртни питиета. Продуктите ще бъдат закупени както от близки до стопанската система на България страни, по този начин и от такива с по-развити пазари (Гърция, Испания, Германия и др.)

" Досега във фокуса попадаха храните, само че ние предложихме да бъдат добавени и спиртните питиета. По този метод разширяваме кардиналното разбиране за това, че би трябвало да се включват и други продуктови групи артикули, тъй като там също може да се окаже, че има подобен проблем ", уточни Маргаритов. Той добави, че задачата е " да се разпознават мащабите на " бедствието ", с цел да можем да подпомогнем и Европейската комисия, само че и националните законодателни органи освен в България, а и в другите държави-членки ".

По думите на Маргаритов според настоящото досега законодателство разминаването в качествата на продуктите, които се оферират под една и съща комерсиална марка и с идентично външно оформление в другите страни в Европейския съюз, е възможно. " Но точно това е казусът на двойния стандарт. Идеята, както в този момент се възприема в директивата за нелоялните търговски практики, е когато производителят смята, че има някаква причина това да се случва – да вземем за пример, тъй като вкусовите желания в една страна са по-различни от тези в друга, да записва обособена комерсиална марка и да е ясно, че това е артикул с по-различни качества ", добави ръководителят на КЗП.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР