Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) забрани придобиването на контрол

...
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) забрани придобиването на контрол
Коментари Харесай

Антимонополната комисия забрани на Инерком да купи ЧЕЗ

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) забрани придобиването на надзор от страна на " Инерком България " ЕАД върху " ЧЕЗ България " ЕАД, " ЧЕЗ Разпределение България " АД, " ЧЕЗ Електро България " АД, " ЧЕЗ Трейд България " ЕАД, " Фри Енерджи Проджект Орешец " ЕАД, " Бара Груп " ЕООД. Това написа на страница на комисията в интернет.

В процеса на изследване от Комисия за защита на конкуренцията са открили, че е налице хоризонтално припокриване сред дейностите на участниците в концентрацията на пазара на произвеждане и доставка на едро на електрическа сила от фотоволтаични централи. Също по този начин договорката поражда и отвесни резултати на пазарите, ситуирани надолу по веригата, а точно: пазарите на систематизиране на електрическа сила, на доставяне /доставка на електрическа сила, на търговията с електрическа сила и на обвързваните с търговията услуги по съгласуване на балансиращи групи, се показва в известието.

На пазара на систематизиране и доставяне /доставка на ел. сила придобиваната група е с естествено монополно състояние за територията, избрана в издадените й лицензии за реализиране на тези действия. Паралелно, " ЧЕЗ Електро България " АД и " ЧЕЗ Трейд България " ЕАД, образуват значителен пазарен дял на база търгувани количества ел.енергия на свободния пазар.

Въз основа на цялостния разбор може да се заключи, че поради отвесно интегрираната придобивана група ЧЕЗ, която разполага със постоянен финансов запас и опит в електроенергийния бранш, се основават предпоставки нотифицираната договорка да докара до определяне или усилване на господстващото състояние на обединената група.

С оглед необятния обсег от действия на придобиваните сдружения и тяхното значение за електроенергийната система на страната, е налице съображение да се одобри, че актуалната централизация е от стратегическо значение за страната, като евентуалните резултати от нея биха имали директно отблясъци върху националната сигурност.

От Комисията смятат, че съществуването на основни отвесни резултати ще докара до доста преимущество на участниците в концентрацията пред техните съперници, което от своя страна би попречило ефикасната конкуренция на оценените пазари.

От " Инерком " разпространиха формалната си позиция след решението на Комисията за защита на конкуренцията да спре договорката. " Изненадани сме от решението на Комисията за защита на конкуренцията да забрани концентрацията сред " Инерком България " ЕАД и сдруженията от групата на ЧЕЗ в България ", се показва в писмо, разпратено до медиите.
" Инерком България " ЕАД деликатно ще проучва претекстовете за решението на Регулатора и в идващите дни ще обявим както нашето мнение във връзка със възбраната, по този начин и последващите дейности, които компанията ни ще предприеме ", показват още от компанията.

Управляващите отхвърлиха да разясняват решението на Комисията за защита на конкуренцията за прекъсване на договорката за продажбата на ЧЕЗ на " Инерком България " с аргумента, че това е самостоятелен орган.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова уточни, че има способен орган и това е Комисия за защита на конкуренцията. Оттук нататък цялото произвеждане ясно е написано в съответния закон, сподели тя в отговор на въпрос какво следва след решението на Комисия за защита на конкуренцията.
Енергийният министър Теменужка Петкова дойде изключително в Народното събрание, само че отхвърли да разяснява решението на Комисията за защита на конкуренцията по договорката за ЧЕЗ. Същото направи и ръководителят на Комисията по енергетика в Народното събрание и народен представител от ГЕРБ Делян Добрев.

Петкова увери, че енергийната сигурност на страната е обезпечена. " Енергийната сигурност в никакъв случай не е била застрашена. Недейте да поставяйте сходни тематики. Те единствено в допълнение нагнетяват публичното мнение в тази посока ", съобщи министърът. " Държавата е на мястото си, енергийната сигурност е обезпечена ", безапелационна е Петкова.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР