Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) се обяви срещу предложението

...
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) се обяви срещу предложението
Коментари Харесай

КЗК: Не може да има квоти за българска музика в телевизии и радиа

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) се разгласи против предлагането да има наложителни квоти за българска музика в малките екрани и радиата, тъй като това би лимитирало конкуренцията.

Актът на КЗК е признат по произвеждане за оценка за сходството с разпоредбите на конкуренцията на проекти за изменение и допълнение на Закона за радиото и малкия екран, импортирани в Народното събрание от депутати. С тези планове се предвижда създаване на нов текст, според  който минимум 1/3 от дневното музикално наличие на радио и телевизионните стратегии би трябвало да е предопределено за българска музика, основана от създатели, най-малко единият от които е български жител. Единственото изключение се прави за новините и спортните излъчвания, рекламите и филмите.  От тази българска музика, която е с текст, минимум 1/2 би трябвало да е с текст на български език. Тези съотношения би трябвало да бъдат постигани всеки ден в часовия пояс сред 06:00 и 22:00 часа. Това обвързване за доставчиците на медийни услуги е подкрепено с имуществена глоба от 5000 до 20 000 лева, като за осъществяване на административно-наказателната отговорност е задоволително нарушаването да бъде установено в границите на едно денонощие.

Специално тези текстове бяха импортирани от Вътрешна македонска революционна организация, чиито мотиви бе съхраняването на българския език и просвета в изискванията на глобализация. Медийната комисия отхвърли предлагането, а в този момент и Комисия за защита на конкуренцията се произнесе против него. " Въвеждането на квоти за българска музика лимитира конкуренцията като слага в привилегировано състояние българските реализатори по отношение на задграничните и основава географски бариери за свободното придвижване на артикули и услуги ", написа в решението си Комисията и прибавя:  " В същото време, няма гаранция, че ще се усили броят на българските реализатори, чиято музика се излъчва, защото е допустимо да продължат да се излъчват едни и същи реализатори, само че по-често ".

Комисия за защита на конкуренцията разсъждава и, че частните радиа и малките екрани се устоят посредством доходи от реклами, които биха били по-високи при по-голяма публика. " Следователно пазарът основава натурален тласък радио и телевизионните оператори да излъчват музика съгласно желанията на аудиторията ", споделя комисията и написа още: " Наличието на квота за българска музика би довело до уеднаквяване на радиостанциите и музикалните малките екрани, като тези, които са принудени да сменят концепцията си, с цел да излъчват повече българска музика, рискуват да изгубят обичайна си публика, което да докара до спад в приходите от реклама и до излизането им от пазара ". Комисия за защита на конкуренцията счита, че основаването на финансови тласъци за лъчение на българска музика би сложило в привилегировано състояние радиостанциите за българска музика.

Комисия за защита на конкуренцията твърди и, че " лимитираната конкуренция и съществуването на обезпечен пазар ще понижи тласъците на българските реализатори да усъвършенстват качеството на музиката си и надлежно възможностите им за пробив отвън България, защото и в музикалната промишленост конкуренцията е главен мотор на въвеждането на нововъведения и на непрекъснатото възстановяване на качеството ".

Според Комисията основаването и популяризирането на българска музика може да бъде насърчено по редица способи, без да се лимитира конкуренцията. Тя дама образец със съществуването на радиостанции и телевизионни канали, които излъчват единствено българска музика. Освен това, забележителна част от музиката в стратегиите на БНР е българска, напомня Комисия за защита на конкуренцията. " Предвидено е законово обвързване за БНР да подкрепя основаването на български музикални творби. По отношение на новите реализатори съществуват състезания, фестивали и телевизионни риалити формати, където могат да се изявят и да създадат усещане. Подобни благоприятни условия дават и ставащите все по-популярни онлайн платформи ", написа още в решението.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР