Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) съобщи, че извършва няколко

...
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) съобщи, че извършва няколко
Коментари Харесай

КЗК претърсва офиси на търговски вериги и производители на храни със съмнения за картел

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) заяви, че прави няколко неочаквани инспекции в офисите на сдружения и техни сдружения, свързани с производството и търговията на съществени хранителни артикули в страната. Причината – подозрения за картел.

Проверките са подхванати в границите на три формирани производства, с които Комисията сесамосезира за определяне съществуването на нарушавания по член 15 от Закона за защита на конкуренцията. От известието излиза наяве, че подозрения за нерегламентирани съглашения има по линия на „ голям брой участници на всички равнища на дистрибуция в хранителния бранш и техни обединявания “.

Новината за неочакваните инспекции идва след няколко седмици на ескалиращо напрежение към цените на храните. Служебното държавно управление стартира противоречиви хрумвания за основаване на механизъм за преодоляване на инфлацията, а в общественото пространство заваляха обвинявания против комерсиалните вериги в „ далавера “ и „ картелни съглашения “.

Отчитайки растежа на цените и обществената значителност на хранителния бранш, Комисия за защита на конкуренцията е направила разбор на пазарната обстановка. Той „ несъмнено откри, че забележителният ценови растеж на питателните артикули на едро и на дребно чисто обективно не намира пазарна аргументация в разноските на производителите и другите участници във веригата за дистрибуция “, показва регулаторът.

Анализът е изработен посредством сравняване на волатилността при стойностите на главните ценообразуващи фактори за съответния интервал. В резултат на това антимонополният орган е решил, че би трябвало да ревизира „ дали не са налице спомагателни, непазарни фактори, които водят до повишение на цената на едро и в по-голяма степен на цената на дребно на следените хранителни артикули от първа нужда “.

„ Поражда се обосновано подозрение за съществуването на незаконосъобразни практики от страна на главните участници на пазара, измежду които безспорно са и огромните търговски вериги “, акцентира Комисията.

Тя не изключва положението на пазара да се дължи на „ прикрити сделки и съглашения ограничаващи конкуренцията както по хоризонтала, по този начин и отвесни. Комисията твърди, че ще упражни всички свои принадлежности по правоприлагане и най-много антитръстовите си пълномощия.

Действията по инспекцията на място се правят от чиновници на Комисия за защита на конкуренцията, със съдействието на чиновници на Министерство на вътрешните работи, след получено правосъдно позволение от Административен съд – София област. От офисите на сдруженията ще бъдат конфискувани копия от документи, съхранявани на книжен притежател, както и цифрови копия от документи и преписка, съхранявани на електронен притежател.

В случай че бъдат открити нарушавания, компаниите ги грозят финансови наказания. Предприятията имат право да апелират.

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР