Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи санкции спрямо три

...
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи санкции спрямо три
Коментари Харесай

КЗК глоби три фирми за лъжливи етикети на сирене

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи наказания по отношение на три сдружения за това, че са сложили върху опаковките на бяло саламурено сирене неточно означение на наличието на млечни мазнини.

Срещу сдруженията са наложени имуществени наказания в размер на 1% от чистите доходи от продажби на всяко от сдруженията за миналата финансова година. Спрямо " Рафтис - милк " ЕООД санкцията възлиза на 34 470 лв.. Имуществената глоба по отношение на " Сирма Приста " АД е в размер на 38 440 лв., а по отношение на " Чех - Йосиф Новосад " ООД - 331 300 лв..

 Продължава потреблението на изсъхнало мляко и концентрати в сиренето и кашкавала
Продължава потреблението на изсъхнало мляко и концентрати в сиренето и кашкавала

Според проучване на Министерството на земеделието

В хода на разбора на продуктите Комисия за защита на конкуренцията открили, че всяко от трите сдружения предлага на пазара артикул " сирене от краве мляко ", в наличието на което има немлечни мазнини.

Наличието на немлечните мазнини не е било маркирано върху опаковката на продукта.

Според Комисия за защита на конкуренцията съществуването на немлечни мазнини в продукта " сирене " е от значително значение за неговото установяване изобщо като " сирене " или като имитиращ артикул.

 Забраняват имитиращите артикули да се дефинират като млечни
Забраняват имитиращите артикули да се дефинират като млечни

Думата " млечен " в надписите им не би трябвало да се употребява

Комисия за защита на конкуренцията е определила глобите на база на тежестта и продължителността на нарушаването, ограничавания географски обсег, както и икономическото положение на ответните сдружения.

Комисия за защита на конкуренцията е отчела още, че нарушаването основава заплаха или поврежда живота или здравето на потребителите, защото нарушаванията са осъществени при производството и разпространяването на хранителни артикули с неточно изложение на значителните им характерности.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР