Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи глоба на Български

...
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи глоба на Български
Коментари Харесай

КЗК глоби „Български пощи“ с 250 хил. лв. за нелоялна конкуренция

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи санкция на „ Български пощи “ в размер на 247 564 лева поради нелоялна конкуренция. Решението на регулатора идва след подадена тъжба от страна на „ Стар Пост ” ООД, в която се твърди, че държавният пощенски оператор предоставя услуги на цени, по-ниски от разноските за реализация за дълъг интервал от време, а задачата е нелоялно привличане на клиенти.

„ Стар Пост ” е лицензиран пощенски оператор по Закона за пощенските услуги за осъществяване на услуги, включени в обсега на универсалната пощенска услуга на територията на България. Предвид това, че и „ Български пощи “ е лицензиран пощенски оператор за България, и двете сдружения работят при едни и същи конкурентни условия. Според частното сдружение обаче „ Български пощи “ редовно нарушава правилото да не се оферират по-ниски цени от осъществените разноски.

Комисията откри, че „ Български пощи ” ЕАД е предоставяло в страната пощенски услуги в осъществяване на подписани контракти с възложители по публични поръчки на цени, по-ниски от разноските за реализация на тези услуги за нескончаем интервал от време и в обилни количества, за нелоялно привличане на клиенти “, се споделя в решението на Комисия за защита на конкуренцията.

С решението Комисията постановява преустановяване на нарушаването, което предстои на неотложно осъществяване, и разпорежда на „ Български пощи ” ЕАД направените в производството разходи, които са в размер на 12 490 лева.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР