Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно

...
Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно
Коментари Харесай

Отнемат имоти за 500 хил. лв. на бивш кмет

Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество подхвана бившия кмет на Неделино Стоян Беширов.  

В Окръжен съд Кърджали към този момент е импортиран иск за лишаване на имущество в размер на 421 425 лева

Процедурата е стартирана по реда на анулирания Закон за лишаване в интерес на страната на нелегално добито имущество след получено съобщение, че Беширов е притеглен като обвинен за това, че като кмет на гр. Неделино съзнателно не извършил и нарушил служебните си отговорности във връзка със Закона за публичните поръчки и от това са настъпили обилни нездравословни последствия за общината.

Комисията претендира за лишаване от Стоян Беширов, брачната половинка му и следените от тях търговски сдружения на аграрни земи и гори на територията на село Загорски, общ. Кирково, град Неделино и град Ракитово, както и суми, минали по банкови сметки и персонални парични вноски в търговски сдружения.

Разследването в община Неделино стартира през 2014 година Прокуратурата се самосезира след излъчен репортаж. Ден по-късно ДАНС и прокуратурата влязоха в постройката на общината и иззеха голям брой документи. Направено бе и претършуване и изземване в офиси на компании. На идващия месец профилираното звено за битка с корупцията към Софийска градска прокуратура притегли като обвинени Беширов и зам.-кметицата Румяна Караиванова и изиска отстраняването им от служба. Първоначално някогашният кмет бе упрекнат за това, че в интервала от 1 януари 2012 година до 24 октомври м.г. в Неделено, при изискванията на продължавано закононарушение, като причинител, не е извършил и е нарушил служебните си отговорности, произлизащи от Закона за публичните поръчки и с това е ощетил общинския бюджет в размер на 902 465 лева Констатирани бяха нередности в публични поръчки, по които са породени имуществени и неимуществени вреди на общината.

През лятото на 2015 година Беширов апелира пред Окръжен съд - Смолян отстраняването му от служба. Мотивът на окръжните магистрати тогава бе, че към момента не е отпаднала опцията Беширов да повлияе на очевидци по досъдебното произвеждане, по което кметът бе обвинен за закононарушения по работа. Според правосъдния състав служебното му състояние тогава можело да сътвори спънки за изцяло изясняване на събитията по делото.

Стоян Беширов бе обвинен за закононарушение по работа по отношение на осъществяването на публични поръчки, а нанесените вреди се изчисляваха съгласно първичното обвиняване на към 900 хиляди лева.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР