Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно

...
Коментари Харесай

КПКОНПИ санкционира със 100 000 лв. бившия кмет на Благоевград | Темида

Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество (КПКОНПИ) наложи глоба в размер на 100 000 лв. на бившия кмет на Община Благоевград Атанас Камбитов поради спор на ползи. 

През 2016 година и 2017 година са продадени два парцела частна общинска благосъстоятелност на " Старт-2015 " ЕООД. В периода от 25 септември до 3 октомври 2017 година като едноличен притежател на капитала и шеф е вписан Атанас Камбитов. На изключително Общо заседание на " Старт 2015 " той разпределя дял на самия себе си в размер на 79 800 лв., образуван от насъбраната и неразпределена облага за 2015 – 2016 година Сумата му е изплатена от счетоводителя на сдружението Р. Ш. В същия ден, в който е взето решението за изплащането на сумата, Камбитов продава дяловете си в " Старт 2015 " на И. Б., като измененията се вписват в Търговския указател, а по-късно – на 20 октомври 2017 година, за шеф още веднъж е определена и вписана Р. Ш.

Миналата година стартира инспекция на Комисията след сигнал. След първата инспекция КПКОНПИ не е открит спор на ползи. 

Проверката по втория сигнал е открила, че два парцела – частна общинска благосъстоятелност, са продадени на " Старт-2015 ". Едноличен притежател на капитала и шеф е Р. Ш. Дружеството е записано през 2014 година, като преди да стане негов шеф, Ш. закупила от Камбитов аграрен парцел в Свети Влас.

На 17 септември 2020 година в Търговския указател е вписана смяна на едноличния притежател на " Старт 2015 ". Новият притежател е сдружението " Старт Груп 2020 " ООД със съдружници – Атанас Камбитов и щерка му. По този метод двата закупени парцела – частна общинска благосъстоятелност, минават в благосъстоятелност на сдружение, в което съучастник е някогашният кмет, взел участие в продажбата им.

Според КПКОНПИ Камбитов е издал заповеди и е утвърдил протокол за продажбата на единия общински парцел, сключил е контракт за продажба на другия общински парцел, като и двете дейности са осъществени в частен интерес на обвързвано с него лице.

Наложена му е санкция 10 000 лв.. Отделно от нея, с решение на Комисията се лишава в интерес на страната получената материална полза в размер на 87 627 лв..

Събраните доказателства сочат, че е налице дълготрайно финансово-стопанско обвързване сред " Старт 2015 " и Камбитов, а това внася подозрения в обективността и безпристрастността на лицето, заемащо висша обществена служба, при практикуване на неговите пълномощия, касаещи въпросното сдружение.

Решението предстои на обжалване или митинг по реда на Административнопроцесуален кодекс. 

Камбитов бе два мандата кмет на Благоевград - от 2011 до 2019 г.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР