Комисията за предотвратяване и установяване конфликт на интереси (КПКОНПИ) обжалва

...
Комисията за предотвратяване и установяване конфликт на интереси (КПКОНПИ) обжалва
Коментари Харесай

КПКОНПИ обжалва решението на съда да плати 100 000 лв. обезщетение на Трайчо Трайков

Комисията за попречване и определяне спор на ползи (КПКОНПИ) апелира решението на съда, с което някогашният стопански министър и настоящ кмет на столичния регион " Средец " Трайчо Трайков завоюва иск против нея в размер на 99 639 лева за нанесени морални и материални вреди. Производството стартира със сезиране от самия Трайков на комисията, откакто напусна министерския пост, с цел да почисти името си от изказванията на телевизионния водещ Николай Бареков, че бил в спор на ползи, когато разрешил концесия за компанията " Каолин АД " (още през 2012 г.).
Още по тематиката
Ето какво се споделя в формалната позиция на комисията:

" По мотив изявления в медиите за постановено решение на Административен съд София - град (АССГ), с което КПКОНПИ е наказана да заплати на Трайчо Трайков обезщетение за понесени от него морални и материални вреди, както и във връзка обществени изказвания на господин Трайков в тази тенденция, Пресцентърът на Комисията дава следната информация:

През месец август т.г. АССГ присъди обезщетение на Трайчо Трайков за претърпени неимуществени вреди и пропуснати изгоди в следствие от решение на Комисията за попречване и определяне на спор на ползи (КПУКИ - остарялото име на комисията - б.р.), с което е бил открит спор на ползи във връзка с Трайков по отношение на даването на концесия на " Каолин " АД . Производството по определяне на спора на ползи е водено през 2012 година по сигнал на самия Трайков, след освобождението му от поста министър на стопанската система, енергетиката и туризма.

През 2019 година, ден преди приключването на петгодишния давностен период за търсене на отговорност, господин Трайков предяви иск по реда на Закона за отговорността на страната и общините за вреди (ЗОДОВ) против КПКОНПИ, като приемник на КПУКИ. Решението на АССГ не е дефинитивно. В законоустановения период КПКОНПИ внесе касационна тъжба във Върховния административен съд (ВАС).

В жалбата се показва, че когато производството за определяне на спор на ползи е завършило, в действие са били наредбите на Закона за попречване и определяне на спор на ползи (ЗПУКИ - отм.). Съгласно Глава Пета от настоящия тогава закон, лице, заемащо обществена служба, няма право в продължение на една година от освобождението си от служба да подписва трудови или други контракти с комерсиалните сдружения, във връзка с които е изпълнявало разпоредителни или контролни функционалности. В тази връзка АССГ голословно е възприел изказванията на Трайков за пропуснати изгоди - че не е могъл да заеме препоръчаната му, съгласно него, управнически позиции в интернационалните компании (вкл. EVN AG, с дъщерно сдружение EVN България) в резултат на отрицателния отзив от решението за определяне на спор на ползи на КПУКИ.

Невъзможността на Трайчо Трайков да стартира работа на визираните в желае му длъжности в действителност се дължи на възбраната на закона, в чийто обсег той попада в качеството си на разположение, заемащо обществена служба - министър. Решението на КПУКИ няма отношение към тези условия, заради което страната, в лицето на Комисията, не следва да дължи обезщетение. И без такова решение и твърдяният отзив от него, господин Трайков не би могъл да стартира работа в такива компании, тъй като законът му не разрешава това.

КПКОНПИ е възразила и против изказванията на господин Трайков за претърпени неимуществени вреди, изразяващи се в " душевни болки и премеждия " и " очерняне на положителното име " поради необятното отразяване на случая в общественото пространство. Комисията е задължена по закон да разгласява своите решения на формалната си интернет страница и това се прави във връзка с всички, включително и господин Трайков. В този смисъл нарасналият журналистическият интерес към него не е свързан от публикуването на решението на КПУКИ на ведомствената интернет страница, а от заеманата висша обществена служба от Трайков тогава - министър на стопанската система, енергетиката и туризма ".

В края на юни месец Трайчо Трайков, другият някогашен министър - Симеон Дянков, и съиздателят на вестниците " Капитал " и " Дневник " Иво Прокопиев бяха оправдани от Специализирания углавен съд подсъдими по делото за приватизацията на миноритарния държавен дял в електроразпределителното сдружение ЕВН.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР