Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цената на природния

...
Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цената на природния
Коментари Харесай

КЕВР утвърди цена от 63,35 лв. за мегаватчас на природния газ за септември

Комисията за енергийно и водно контролиране утвърди цената на природния газ за септември в размер на 63,35 лева за мегават час без цени за достъп, транспорт, данък и Данък добавена стойност.

В съпоставяне с август, когато цената беше 59,67 лева за мегаватчас, нарастването е с 6 на 100, като то се дължи на покачването на борсовия показател на газа " месец напред “ (TTF фючърсите на нидерландския газов хъб), който през септември е по-висок с 19% по отношение на август. Индексът TTF, който е ценообразуващ детайл за образуване на контролираната цена на природния газ, през последните седмици доближи над 44 евро/MWh и без значение, че през последните дни на август той спадна към 35 евро за мегаватчас, ценовите промени директно се отразиха върху одобрената от КЕВР цена, изяснява БНР.

Според регулатора общото планирано количество за вътрешния пазар е обезпечено от три разнообразни източника за доставка. В ценовия микс за септември е включено цялото контрактувано количество азерски природен газ, доставян по интерконектора " България - Гърция " (IGB), според настоящия дълготраен контракт с Азербайджан. Тези количества покриват 52,45% от потреблението за месеца и имат основно значение за реализиране на удобни цени на синьото гориво, показват от КЕВР.

С обезпечените количества се покриват уговорките на публичния снабдител за септември към крайните доставчици и топлофикационните сдружения, както и количествата по двустранните контракти с индустриални клиенти.

" Булгаргаз " е сключил за септември два контракта за доставка на полутечен природен газ (LNG) с търговци от района, след тръжна процедура, при условия за минимална доставна цена и препоръчан метод на заплащане.

В одобрената цена на природния газ за септември са включени съставния елемент цена на природния газ на вход на газопреносните мрежи, съставния елемент за активността " социална доставка " и съставния елемент за компенсиране на разноски, покриваща разноските на " Булгаргаз " ЕАД за предпазване на количества в газохранилището в " Чирен ", в осъществяване на отговорности по Плана за деяние при изключителни обстановки.

КЕВР утвърди цената след осъществен разбор на импортираните през днешния ден от " Булгаргаз " ЕАД настоящи данни, формиращи цената на природния газ за септември. Те регистрират котировките на интернационалните газови пазари и валутния курс до 31 август в това число.

На извършеното намерено съвещание " Булгаргаз " ЕАД увери, че сдружението е съумяло да сведе до най-малко нарастването на борсовия показател и той въздейства единствено отчасти върху контролираната цена за септември.

" Важен фактор за енергийната сигурност на Европа през зимния сезон са подхванатите ограничения за обезпечаване на потреблението - газовите складове на континента са запълнени приблизително над 92%, а хранилището в Чирен – над 93% ", съобщи ръководителят на КЕВР доцент Иван Иванов.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР