Комисията за енергийно и водно регулиране обсъжда внесеното от Булгаргаз

...
Комисията за енергийно и водно регулиране обсъжда внесеното от Булгаргаз
Коментари Харесай

КЕВР обсъжда намаляване на цената на природния газ

Комисията за енергийно и водно контролиране разисква импортираното от " Булгаргаз " предложение за понижаване цената на синьото гориво с 30% от 1 октомври. Цената на газа през септември е 353 лева за мегават час. С поисканото намаляване се планува тя да падне до 247 лева за мегават час.

Изпълнителният шеф на " Булгаргаз " Деница Златева стимулира препоръчаното поевтиняване с обстоятелството, че от първи октомври се чака да проработи интерконекторът с Гърция, който ще доставя по-евтин азерски газ. Според нея протичащото се със Северен поток няма да се отрази на доставките у нас.

" Благодаря на КЕВР за напъните, и на служебното държавно управление, сполучливо да започва интерконекторът на 1 октомври. Видно е и от цената, която заявяваме и тя да бъде на равнищата към 240 лева ", съобщи Златева.

Председателят на КЕВР Иван Иванов съобщи, че се пречупва историческият тренд на непрекъснато покачване на цената на синьото гориво п рез последните няколко месеца.

" Не мога да не изразя задоволството си, че през месец октомври се пречупи наклонността на непрестанно повишение на цените и да отбележа, че 250 лева на мегават час беше прагът, който българската индустиря и бизнес като цяло оповестиха, че над тази цена биха желали да получават обезщетения. Поне за природния газ, за октомври се надявам цената да се удържи под 250 лева и се надявам това да продължи и през идващите месеци. ", сподели Иванов.

След оповестените 4 търга за доставка на полутечен газ, през днешния ден " Булгаргаз " ще разгласи и търг за доставка на тръбен газ, означи Златева. Тя е оптимист за още по-ниска цена на синьото гориво за ноември.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР