Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) вероятно ще одобри

...
Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) вероятно ще одобри
Коментари Харесай

КЕВР се съгласи с "Булгаргаз", природният газ скача с близо 14%

Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) евентуално ще утвърди поисканото от „ Булгаргаз ” нарастване на цената на природния газ за последното тримесечие на годината. В окончателното си решение за смяна на цените държавната компания изиска от регулатора повишаване на цената на газа с 13.89% от месец октомври.

Според КЕВР исканото увеличение е обосновано, но то ще бъде обсъдено на 25 септември на открито заседание. Това става ясно от експертен доклад на Комисията.

От него става ясно, че искането е обосновано, тъй като цените на алтернативните горива, от които зависи и доставната цена на „ Газпром експорт”, са се вдигнали средно със 7% за година, пише economic.bg.

Друг ценообразуващ компонент - валутният курс на лева към щатския долар, осреднен за период от 45 дни, се е увеличил с 3.21% до 1.68944 лв. за 1 долар. В доклада са отчетени и разходите на „ Булгаргаз” за транзитни такси, за компонента " обществена доставка ", за съхранение, за компенсиране на разходи, произтичащи от наложени задължения към обществото.

Припомняме, че за последните три месеца на 2018 г., от „ Булгаргаз” поискаха цената на газа да се увеличи до 456.65 лв. за 1000 куб.м. газ без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС), което е 14% ръст сравнение със сега действащата цена.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР