Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърди цена на

...
Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърди цена на
Коментари Харесай

КЕВР потвърди по-ниската цена на газа за май

Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) утвърди цена на природния газ за месец май в размер на 77.55 лв./MWh (без цени за достъп, транспорт, данък и ДДС). На тази цена „ Булгаргаз “ ЕАД ще продава природен газ на крайните доставчици и на лица, на които е издадена лицензия за произвеждане и транспорт на топлинна сила.

В изчисленията са включени съставния елемент цена на природния газ на вход на газопреносните мрежи, съставния елемент за активността „ социална доставка “ по член 17, алинея 7 от НРЦПГ и съставния елемент за компенсиране на разноски по член 11а, алинея 2 от НРЦПГ, покриваща разноските на " Булгаргаз " за предпазване на количества в газохранилището „ Чирен “, в осъществяване на отговорности по Плана за деяние при изключителни обстановки. 

Комисията утвърди цената след осъществен разбор на импортираните през днешния ден от „ Булгаргаз “ настоящи данни и документи, в които са посочени цените на обособените снабдители и размера на техните количества в общия микс. Регулаторът откри, че общото планирано количество за вътрешния пазар е обезпечено от няколко разнообразни източника за доставка.

В ценовия микс за месец май е включено цялото контрактувано количество азерски природен газ, доставян по интерконектора „ България – Гърция “ (IGB) на цени, според настоящия дълготраен контракт с Азербайджан. Тези количества покриват 62.65% от потреблението на страната за месеца и имат основно значение за реализиране на удобни цени на синьото гориво.  

След образуване на тръжна процедура „ Булгаргаз “ е сключил за месец май два контракта с търговци от района за доставка на втечнен природен газ (ВПГ). Договорите са подписани по индикатори минимална доставна цена и препоръчан метод на заплащане.

С обезпечените количества се покриват уговорките на публичния снабдител към крайните доставчици и топлофикационните сдружения, както и количествата по двустранните контракти с индустриални клиенти

Утвърдената цена от 77.55 лева./MWh е с 21% по-ниска от цената за април, която беше в размер на 98.16 лева./MWh. Основен фактор за това е устойчивата наклонност за понижение на борсовите показатели на интернационалните газови пазари и по-ниското ползване.

Благодарение на напъните на „ Булгаргаз “ българските консуматори ще употребяват през м. май природен газ на една доста удобна, доста по-ниска цена. Намалението ще се отрази директно върху всички ползватели на синьо гориво и изключително  върху топлофикационните сдружения, при които 70% от цената се образува от природния газ “, съобщи ръководителят на КЕВР доцент Иван Иванов.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР