Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) обясни в петък,

...
Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) обясни в петък,
Коментари Харесай

КЕВР: Не сме искали да вземем, а да наемем помещенията на Младежкия театър

Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) изясни в петък, че не желае да отнеме, а да наеме от Младежкия спектакъл " Николай Бинев " пространствата му, ситуирани под тези, които населява регулаторът. До преди време те са били употребени от банка, само че поради пандемията офисите ѝ в центъра на София и в постройката на КЕВР са били затворени, а през февруари 2022 година Младежкият спектакъл е оповестил търг за отдаването им чартърен. КЕВР само е поискала да ги употребява при същите условия като частните наематели, обявиха оттова.

Ден по-рано от Младежкия спектакъл оповестиха кротичък митинг на 30 май (понеделник) пред постройката, поради заплахата тази част от парцела да бъде отнета и безплатно добита от КЕВР. В отворено писмо до медиите се цитира искане на комисията да употребява пространствата " заради отпаднала нужда ". От районното министерство поискали от министъра на културата Атанас Атанасов мнение по въпроса, само че такова към момента нямало, сигнализираха от театъра. Културната институция също по този начин съобщи, че не е налице отпаднала нужда и там се възнамерява основаването на напълно нова сцена за куклен спектакъл.

" Това основава терзание, стрес и неустановеност у всички нас каква ще бъде ориста на собствеността освен на Младежки спектакъл, само че и на всички български държавни културни институти. Хипотетичното основаване на казус във връзка с лишаване на част от собствеността на един спектакъл, безспорно ще рефлектира и върху собствеността на други държавни културни институти, която в бъдеще би могла да бъде оповестена за отпаднала от нужда и конфискувана безплатно, от която и да друга държавна конструкция ", обявиха от Младежкия спектакъл.

В резултат министърът на културата Атанас Атанасов разгласи в петък огромната си изненада да разбере за терзанията на управлението на театъра посредством обществените мрежи, тъй като имал преди две седмици дълга среща с шефа му Михаил Байков, на която бил разискван въпросът.

Атанасов разяснява случая и в Народното събрание, където пред публицисти разгласи, че " единствената отпаднала нужда, която аз виждам, е от такова водене на разговор по обществените мрежи, вместо да се разберем ".

Своята версия за протичащото се, подкрепена с документи, изрази и КЕВР.

Регулаторът изпрати публична позиция, в която показва, че на 11 февруари 2022 година Младежкият спектакъл е разгласил на уеб страницата си обществена публикация, че провежда търг за отдаване чартърен на два етажа офисни пространства със застроена повърхност 365 кв. м. Това е станало със заповед на тогавашния шеф на театъра Владимир Люцканов. Началната цена на търга е била 10 700 лева без Данък добавена стойност на месец.В изискванията на търга е маркирано, че пространствата се отдават за комерсиална или стопанска активност. Също по този начин е написано, че предназначението на обекта не може да бъде променяно, а тъкмо това са желали от КЕВР.



" Въпросните офиси дълги години са били отдавани чартърен за офиси на банки. Поради пандемията и преместването на последния наемател – банка Алианц, те стоят вакантни през последната една година, само че даже към днешна дата бюрата на банковите чиновници към момента са в пространствата ", показват от регулатора.

Неговото управление оповестило на театъра желанието си да наеме офисите при същите условия като последния наемател. Причината е, че КЕВР желае да обособи особено звено за надзор дали се правят операции на пазара на електрическа енергия на едро, а сегашните работни пространства на регулатора не са задоволителни. Затова и тя показала интерес към тази част от парцела на същата постройка, в която е КЕВР

" Поради обстоятелството, че и Младежкият спектакъл, и Комисията за енергийно и водно контролиране са държавни институции, законът планува характерна процедура с присъединяване на Министерство на районното развиване и благоустройството ", показват от КЕВР.

Комисията изпратила молба да ѝ бъдат предоставени офисните пространства, стопанисвани от Младежки спектакъл. Тъй като до момента тези офиси в никакъв случай не са били употребявани за театрални потребности, а постоянно са били отдавани чартърен на частни ползватели, КЕВР е поискала да ги употребява при същите условия.

Това се разминава изцяло с версията на Младежкия спектакъл.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР