Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) няма пряко отношение

...
Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) няма пряко отношение
Коментари Харесай

Иван Иванов: КЕВР няма пряко отношение към функционирането на БНЕБ


Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) няма директно отношение към действието на Българската самостоятелна енергийна борса (БНЕБ), на която цените се дефинират вследствие на търсенето и предлагането, а по отношение на цената на контролирания пазар, то тя се дефинира с годишно ценово отношение. Влиянието на цената на свободния пазар върху цената на контролирания ще бъде проследена деликатно и ще бъде направена оценка в отчета на КЕВР, който се изготвя през месец юни. Това разяснява пред публицисти ръководителят на КЕВР Иван Иванов. Той напомни, че с изключение на интервали на доста високи цени има такива и на доста ниски.

„ КЕВР няма директно отношение към действието на БНЕБ. Нормално на борсата цените се дефинират от търсенето и предлагането, принцип, който е общовалиден за една енергийна борса в Европа и света. Отговорностите на КЕВР са свързани с това да изследва дали няма обосновано съмнение за нарушаване при действието на борсата и злоупотреби “, сподели ръководителят на регулаторната комисия. В този смисъл той напомни, че към този момент има формирана работна група във връзка по-рано сигнализиране за високи цени на енергийната борса.
„ По този мотив още преди към два месеца в комисията беше основана работна група, която прави авансово изследване, по този начин, както е планувано в Закона за енергетиката. Срокът е 20 декември, само че желая да отбележа, че продължава кореспонденцията сред комисията и управлението на борсата и ние пожелаваме спомагателни сведения, информация, която би трябвало да даде цялостната картина на борсата, действието в дните в които има внезапни промени, огромна волативност в цените на електрическата сила. След това, с решение комисията, откакто се запознае с направения разбор и отчет ще одобри решение дали да продължи с следствие, или да прекрати процедурата “, сподели Иван Иванов.

Резултатите от инспекцията съгласно ръководителя на КЕВР ще станат ясни през януари.

В отговор на въпрос, че комисията има ежедневен достъп до цените, ръководителят на КЕВР сподели, че няма да разяснява работата на работната група, която има доста по-широка информация от тази, която е обществено налична.

Иван Иванов напомни също по този начин и по какъв начин се дефинира и цената на електрическата енергия на контролирания пазар.

„ Регулираната цена на електрическата сила е постоянна цена, която ние дефинираме с годишно ценово решение. То е годно от 1 юли на настоящата година до 30 юни на идната година. Анализ върху цената на свободния пазар и вероятно отношение към цената на контролирания пазар ще бъде направено през месец юни идната година. Но дано не забравяме, че това е разбор освен в интервалите, когато има съществено покачване на цената, само че и в интервалите, когато цената е доста по-ниска от цената на контролирания пазар. Искам по този мотив да отбележа, че най-същественото, което дава гаранция за потребителите на контролиран пазар, а на първо място това са битовите консуматори е обстоятелството, че те могат да разчитат на постоянна цена. Преди две години в един не дребен интервал от време цените на свободния пазар бяха доста по-ниски от цените на контролирания пазар. Въпреки това ние не променихме цената на контролирания пазар. Сега, в този интервал, когато цените на свободния пазар са по-високи (специално в последните две седмици) от цените на контролирания пазар по същия метод комисията резервира стабилността на цените за битовите консуматори на контролиран пазар, сподели Иван Иванов в коментар на изказванието на работодателите, че цените на свободния пазар ще се трансферират върху цените за бита. В този смисъл той отхвърли и по-нататъшен коментар на това изказване. В допълнение изясни, че
би трябвало да се види каква е цената не до момента, а и от в този момент до месец юни. „ Нека не забравяме, че обичайно през месеците март, април, май и юни в това число цената на свободния пазар е доста по-ниска. Ние ще се съобразим и ще създадем оценка на придвижването на цените в границите на целия годишен интервал “, сподели Иван Иванов.

Очаквайте детайлности
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР