Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) е охладила значително

...
Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) е охладила значително
Коментари Харесай

КЕВР отряза мераците за по-скъпо парно

Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) е охладила доста желанията на топлофикациите в България за двойни и тройни покачвания на цените през новия отплителен интервал. От отчета на регулатора, в който е осъществен регулаторен обзор на предложенията на сдруженията за цени от 1 юли 2023 година, се вижда, че се утвърждават стойности, които са съвсем същите, като настоящите до момента, а даже има поевтиняване при някои компании.
Най-фрапиращо беше настояването на великотърновската топлофикация, която беше пресметнала, че желае повишение на цената със 178%. Изчисленията на КЕВР обаче демонстрират, че сдружението има потребност единствено от 0,1% увеличение на цените. Подобно голямо разминаване сред желани и действителни цени има при сдруженията във Враца, Плевен, Перник, Габрово и Русе. Всички те желаеха до трицифрени нараствания на цените, само че в последна сметка КЕВР пресмята, че имат потребност от под 1%.
Средно с 0,05% повишаване на парното и топлата вода за клиентите на " Топлофикация София " се планува в отчета. В Пловдив на " ЕВН България Топлофикация " ще получи нарастване 0,14%. За " Топлофикация Плевен " приблизително то ще е 0,07 на 100, за " Топлофикация Бургас " - с 0,28%, за " Веолия Енерджи Варна " - 0,35 на 100, за " Топлофикация Враца " - 0,05%. 
Най-голямото повишаване на топлинната сила - приблизително с 11,45 на 100, е за клиентите на АЕЦ " Козлодуй ". Цената на парното и топлата вода ще бъде по-ниска приблизително с 0,66% за клиентите на " Топлофикация Перник ". 
Окончателното решение за цените на топлофикационните сдружения ще бъде взето на 1 юли и те ще работят в границите на 12 месеца.> Цената на тока - приблизително с 3,6% нагоре > Токът ще нарастне приблизително с 3,63% от 1 юли. Това планува планът на решение за новите цени на енергоразпределителните сдружения, оповестен от КЕВР. Най-голямо ще е покачването на цените за клиентите на " Енерго Про ", което доставя с ток Североизточна България. Поскъпването за клиентите на компанията ще е с 4,24%. 
За клиентите на " Електрохолд " в Западна България токът ще нарастне приблизително с 3,44 на 100. Електроенергията, продавана от ЕВН на битовите клиенти в Южна България, ще е с 3,41% по-скъпа от 1 юли, написа още в проекторешението на КЕВР. Подобно беше покачването на цените на тока и предходната година.>
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР