Комисията по здравеопазване в Народното събрание прие на второ четене

...
Комисията по здравеопазване в Народното събрание прие на второ четене
Коментари Харесай

Аркади Шарков: Цените на лекарствата за онкоболни постепенно ще спадат

Комисията по опазване на здравето в Народното събрание одобри на второ четене механизъм, по който НЗОК да заплаща онколекарствата на лечебните заведения. Целта е да се вкара нова формула за пресмятане на оптималната стойност, която Касата може да заплаща за даден медикамент, с цел да се избегнат фрапантни разлики в цените, когато няма рамково съглашение за съответната година.

В тези случаи НЗОК ще заплаща всяко онколекарство на лечебните заведения на по-ниската цена от постигнатата от съответното лечебно заведение или среднопретеглена стойност, на която медикаментът е бил доставен през миналата половин година.

Ако цената на обещано лекарство, заплатено по този механизъм, е по-ниска с над 20% от тази, на която е продадено на дадена болница, разликата ще се заплаща от търговеца на едро, без значение дали тя е възложител по Закона за публичните поръчки.

В изявление за бТВ здравният икономист Аркади Шарков дефинира съвещанието на комисията като „ професионално “. „ Беше и образование по статистика, тъй като това касае и статистическите способи за пресмятане на тези цени. Очаква се от НЗОК да създаде критерии, по които цената ще бъде изчислена. Средно претеглена цена – размерът на осъществяване и междинната стойност. Важно е дали купувате 1 000 опаковки от един артикул, или една “, посочи още той.

Шарков предвижда, че цените на медикаментите последователно ще стартират да спадат. „ Въпросът е след ротацията какви ще са настроенията и мотивацията на новото ръководство на Министерство на здравеопазването в тази посока. Дамгосването на едни или други реализатори на болнична помощ в никакъв случай не е в интерес на обществото. Важно е всички да работят по идентична правила по този начин, че да няма ощетени. Здравето и достъпът на пациента до терапия е значимото “, разяснява още специалистът.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР