Комисията по външна политика прие на второ четене ратифицирането на

...
Комисията по външна политика прие на второ четене ратифицирането на
Коментари Харесай

Комисията по външна политика прие ратифициране на споразумението за участие на България в програмата на ОИСР за Украйна

Комисията по външна политика одобри на второ четене утвърждението на съглашението за присъединяване на Република България в програмата на Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) за Украйна с непринуден финансов принос в размер 60 хиляди евро или 117 350 лева

Между държавното управление на България и Организацията за икономическо сътрудничество и раз е подписано Споразумение за присъединяване на Република България в Програмата на Организацията за икономическо сътрудничество и раз за Украйна с непринуден финансов принос в размер 60 хиляди евро (117 350 лева.), подписано посредством замяна на писма от 17-и и 21 август. 

Програмата на Организацията за икономическо сътрудничество и раз за Украйна бе публично оповестена по време на годишната министерска среща на организацията, която се състоя на 7-и и 8 юни 2023 година в Париж, Франция. Нейната цел е да подкрепи напъните на страната в процеса на промени по пътя ѝ към участие в Европейски Съюз и Организацията за икономическо сътрудничество и раз. 

Периодът на осъществяване на програмата е четири години, а дейностите и ограниченията, заложени в нея, са на обща стойност 16,5 млн. евро за целия четиригодишен интервал. Предвижда се финансирането на дейностите по програмата да бъде напълно с доброволни вноски от страните членки на Организацията за икономическо сътрудничество и раз, претенденти за участие и сътрудници, които имат предпочитание да я поддържат. 

Република България е твърда и поредна в поддръжката си за суверенитета, независимостта и териториалната целокупност на Украйна в нейните интернационално приети граници, както и за нейната европейска вероятност, се показва в претекстовете на законопроекта. Включването на България към програмата на Организацията за икономическо сътрудничество и раз за Украйна посредством даване на непринуден финансов принос ще бъде в допълнение удостоверение на твърдия ангажимент на страната ни към подкрепяне на възобновяване и икономическото развиване на Украйна. 

В претекстовете написа още, че тясното ангажиране на страната ни с стратегии и начинания на Организацията за икономическо сътрудничество и раз ще способства и за процеса на присъединение на България към организацията. Финансирането на вноската на България в размер 60 хиляди евро се обезпечава за сметка на одобрените целеви настоящи и финансови прехвърляния за публична помощ за развиване и филантропична помощ по бюджета на Министерството на външните работи за м.г.

Споразумението ще влезе в действие, откакто Организацията за икономическо сътрудничество и раз бъде известена от Република България за осъществяването на нужните ѝ вътрешноправни процедури за влизането в действие на съглашението, се показва още в текста.

Комисията по външна политика одобри на второ четене и законопроект за одобрение на Споразумението за основаване на интернационалната Фондация „ Европейски съюз – Латинска Америка и Карибите “ (ЛАК). Споразумението основава условия за активизиране на връзките на България с страните от ЛАК и съдържа значими детайли, допринасящи за реализиране на задачите на външната активност на Европейски Съюз, избрани в член 21 от Договора за Европейски Съюз - одобряване на правата на индивида и демокрацията, развиване на устойчива и обществена стопанска система, екология и др. 

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР