Комисията по регионална политика към парламента отхвърли частичното президентско вето

...
Комисията по регионална политика към парламента отхвърли частичното президентско вето
Коментари Харесай

Ветото за къмпингите беше отхвърлено от регионалната комисия в НС

Комисията по районна политика към Народното събрание отхвърли частичното президентско несъгласие върху поправките в закона за устройството на Черноморското крайбрежие. Тези текстове не разрешават къмпингуването в линията край морето отвън избрани зони.

Държавният глава Румен Радев върна два текста от закона, като счита, че новите разпореждания не са пропорционални на задачата, която се преследва.
Проф. Емилия Друмева, юридически консултант на президента на Република България: Досегашният демократичен режим за по този начин нареченото диво къмпингуване с тези промени минава в рестриктивен режим.
Становището на президента беше подкрепено и от представители на природозащитните организации, които гласно показаха подозрения, че законът е лобистки. Те не са съгласни също по този начин законът да се дописва от наредбата, която би трябвало да приготвят четири министерства. Според тях сходен метод опонира на практиката, открита от Конституционния съд

Тома Белев: Асоциация на парковете в България: Има потребност от правила, само че дайте основата, не прехвърляйте на Министерски съвет или на група министри да го вземат решение.
От болшинството дадоха отговор, че ветото е по-скоро политически акт и че не се лимитират правата на природолюбителите. Никъде в Европа не може да си разположиш караваната или палатката отвън обозначените места, показаха от ГЕРБ.

Искрен Веселинов -ВМРО: Всъщност ние сътворяваме право, а не лишаваме хората от права. Ние сътворяваме право за къмпингуване, което досега липсва.
От Българска социалистическа партия предложиха ветото да бъде почетено и да се чуе гражданския митинг. Тяхното предложение не беше признато като с 13 гласа срещу и 6 за депутатите от комисията отхвърлиха ветото на президента. По въпроса следва да се произнесе пленарната зала.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР