Koмисията по промишленост, изследвания и енергетика в ЕП (ITRE) прие

...
Koмисията по промишленост, изследвания и енергетика в ЕП (ITRE) прие
Коментари Харесай

Петър Курумбашев: Регионите и градовете трябва да имат водеща роля в насърчаването на иновации в чиста енергия


Koмисията по индустрия, проучвания и енергетика в Екологичен потенциал (ITRE) одобри през вчерашния ден с огромно болшинство отчет по отношение на насърчаването на нововъведенията в региона на чистата сила, по който докладчик в сянка е Петър Курумбашев, евродепутат от Групата на социалистите и демократите. “За” отчета гласоподаваха 56 от общо 61 депутати в отрасловата комисия на Народното събрание.

“Иновациите в региона на чистата сила ще донесат редица изгоди за потребителите и бизнеса – по-достъпни цени на силата, по-добра осведоменост на потребителите за потреблението на електрическа енергия, персонализирани решения за тяхното ползване, по отношение на съответните им нужди”, съобщи Курумбашев.

По думите му дребните и междинни предприятия и стартъпите би трябвало да имат водеща роля в разгръщането на цялостния капацитет за нововъведения, който всяка страна има. “Местните и районни органи на Европейски Съюз, от своя страна, би трябвало да могат да развиват, и финансират планове в региона на чистата сила според от съответните им потребности.”

Евродепутатът разясни, че в провел договаряния за подкрепяне на дребните и междинни предприятия и стартъпи, изключително в случаите, когато те навлизат на пазара. В доста от случаите, заради тежките административни процедури за патентоване на продуктите, както и условия сериозен финансов запас, дребните и междинни предприятия и стартъпи срещат съществени спънки.

Курумбашев настоя да се обърне внимание на казуса с " енергийната беднотия ", защото той визира 50 милиона жители на Европейски Съюз. “В България 20% от най-бедните семейства изразходват повече от 14% от своя бюджет за сметки за електроенергия”, добави той.

Курумбашев упорства и за преразглеждане на географското систематизиране, когато става въпрос за финансиране на артикули свързани с нововъведения. Според данни на Европейското патентно ведомство 80% от патентованите артикули в областта на нововъведенията са регистрирани едвам в 5 западноевропейски страни. “Географските разлики сред страните членки са повече от явни, тъй че е от решаващо значение Европейският съюз да даде съгласувана и опростена финансова рамка, посредством която да се увеличи потенциалът на страните членки.

“Европейската комисия би трябвало да оцени големите изгоди от електрическата подвижност и потреблението на водород в превоза и да насърчи финансирането на нововъведенията за развиване на инфраструктурата, решенията за присъединение и предпазване на енергия”.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР