Комисията по образование не подкрепи предложението на правителството за държавните

...
Комисията по образование не подкрепи предложението на правителството за държавните
Коментари Харесай

Комисията по образование не прие предложения от правителството бюджет

Комисията по обучение не поддържа предлагането на държавното управление за държавните разноски за обучение за 2023 година. 

" Прави се оттегляне от финансирането на образованието “, споделиха депутатите. 

Бюджетът за 2023-та година е 4,1% от Брутният вътрешен продукт, вместо да се търси вид той най-малко да остане както е бил до момента – 4,5% от Брутният вътрешен продукт, разясниха членове на комисията. 

Според депутатите се превключва в режим „ икономисване “ в търсене на недостиг в държавните разноски под 3%. 

Експерти обясниха, че с увеличението на заплатите за учителите, сумата отново е под равнището на „ стартова заплата в комерсиалните вериги “. 

Министърът на образованието Галин Цоков чака спомагателни диспути сред двете четения. 

По-рано парламентарната комисия по културата и медиите утвърди проектобюджета за 2023 година. В разискванията участваха генералните шефове на Българското национално радио и Българската национална телевизия Милен Митев и Емил Кошлуков.

За следващ път беше подложен въпросът за потребността от съответно финансиране на публичните медии и за възнагражденията на работещите в тях. Генералният шеф на Българското национално радио Милен Митев акцентира пред депутатите, че за последните 15 години публичното радио е изгубило близо 1/3 от финансирането си. В проектобюджета на радиото за 2023 година са  заложени спомагателни малко над 3 190 000 лева за 10-процентно нарастване на заплатите.

" Ако вместо 4 милиона, да вземем за пример, получим 7 към бюджета си, ще можем да осъществяваме 20-процентно нарастване. Едни към 5 милиона в допълнение в региона на финансовите разноски ще ни разрешат да мислим умерено за бъдещето и да се развиваме във всяка една област като в действителност софтуерен водач след медиите, а не постоянно да догонваме като изоставащ ", разяснява Митев. 

" Ако малкия екран има пари и стратегически проект, който съгласно мен и страната би трябвало да зададе до някъде, в смисъл на публицистична самостоятелност за национални цели. Тогава може да определим бюджет, който да е потребен освен за нас като телевизия, а и за страната ", съобщи генералният шеф на Българската национална телевизия Емил Кошлуков.

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР