Комисията по култура към Столичния общински съвет (СОС) на заседание

...
Комисията по култура към Столичния общински съвет (СОС) на заседание
Коментари Харесай

Общинарите с първи стъпки към преместването на Паметника на Съветската армия

Комисията по просвета към Столичния общински съвет (С ОС) на съвещание одобри отчет , с който разпорежда на кмета на София да изиска от страната да реалокира монумента " Паметник на Съветската войска " , който е държавна благосъстоятелност, от Княжеска градина и да разположи скулптурните фигури и барелефи в Музея за изкуството от интервала на социализма към Националната изложба или върху различен подобаващ терен отвън централната градска част на София.

В отчета е записано, че се изисква от регионалния шеф на София да " предприеме всички нужни в действителност и правни дейности " по преместването на паметника.
Още през март 2020 година общински съветници внесоха отчет до ръководителя на Съвета с предложение за пренасяне на паметника, който по този начин и не беше придвижен в комисиите на Съвета до през днешния ден. 

В отчета от 2020 година общински съветници показват, че монументът " Паметник на Съветската войска " е рисков за живота и здравето на посетителите на Княжеската градина. И още: притежателят, в лицето на регионалния шеф (българската държава), не поставя грижи за монумента, заради което последният основава заплаха за множеството ползватели на градината. Редовно се случват произшествия с рухване на облицовъчните плочи. Водена е дългогодишна преписка сред Столична община, регион " Средец ", регионалния шеф и Министерството на културата по отношение на компетенциите по ръководство и поддържане на монумента, като през годините на разногласия сред ведомствата за него не е полагана нужната грижа, написа в отчета от 2020 година.

Там е посочено още, че монументът се приема противоречиво от жителите и гостите на София. За мнозина - жертвите на репресиите на комунистическия режим и техните близки, той е афектиран и съставлява безчинство над паметта на нацията ни.

" Освен от българския законодател, този човеконенавистен режим е наказан и от Европейския парламент посредством резолюцията " Европейската съвест и тоталитаризма ", призната през 2009 година, която " уверено и недвусмислено осъжда всички закононарушения против човечеството и всеобщото нарушение на правата на индивида от страна на всички тоталитарни и властнически режими ", означават още вносителите.

Предстои на следващия ден отчетът за преместването на паметника да бъде прегледан и от Комисията по устройство на територията, архитектура и жилищна политика.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР