Комисията по конституционните въпроси в Народното събрание изслуша тримата кандидати

...
Комисията по конституционните въпроси в Народното събрание изслуша тримата кандидати
Коментари Харесай

Номинираните за съдии в КС уверяват, че няма да се поддадат на политически натиск

Комисията по конституционните въпроси в Народното събрание изслуша тримата претенденти за конституционни съдии от квотата на Народното събрание. Кандидатите за членове на Конституционния съд са арбитър Борислав Белазелков, повдигнат от парламентарната група на ПП-ДБ, Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС и ".

На днешното чуване в комисията участваха голям брой депутати от разнообразни парламентарни групи, както и представители на неправителствения бранш.

В началото на съвещанието на всеки един от тримата претенденти бе показан насъбраният им опит и изтъкнато, че и Белазелков, и Атанасова, и Рангелова ще се оправят като почтени и в отбрана на публичния интерес конституционни съдии. Изслушването стартира по азбучен ред и първи отбрани тезата си.

В началото той се базира на главните разпореждания в Конституцията се съдържа от 1 до 24 член, в случай че бъде определен за парламентарен арбитър - върховенството на Конституцията, разделянето на управляващите, политическия плурализъм, равенството пред закона, отбраната правото на благосъстоятелност, които не могат да не бъдат прегледани в светлината на преамбюла на Конституцията. В Конституцията е организиран правилото за господство на правото и освен обособените разпореждания на Конституцията, само че и законите следва да основават уредба, която да подхожда на задачите на самата Конституция, добави арбитър Белазелков.

" Правото би трябвало да бъде израз на тези полезности, които следват на човечеството, което е защитавано от дълбока античност до през днешния ден ", акцентира той.

Съдия Белазелков означи още, че постоянно се застъпва за чистотата и независимостта на правораздаването. Независимостта на правораздаването не е самоцел, а е нужна на хората да бъдат уверени, че истината и справедливостта са поверени в положителни ръце и истината и справедливостта ще спечелват. Демократичните устои на обществото се крепят от независимостта и безпристрастието на съда, разяснява той и настоя да има самостоятелна прокуратура. Конституционните съди в не по-малка степен би трябвало да бъдат подвластни, в сравнение с други съдии. Сегашният решения на Конституционния съд са били повече политически, в сравнение с правни, посочи арбитър Белазелков, който се надява Конституционен съд да не се развива като политически орган.

Той увери, че ще устои на политически напън, в случай че има подобен в Конституционния съд. Натиск обаче, по думите му трябвало да се реализира, само че посредством демократични механизми, да е ортодоксален и да е закономерен . Ако хората не се борят за правата си и не ги пазят, никой няма да позвъни на вратата на някого и да го попита дали желае да отстоява правото си, уточни арбитър Белазелков.

Според него в обществото нищо не става без напън. Ако се остави обществото да се развива на самотек, ще се стигне до края на Римската империя, сподели още арбитър Белазелков. И добави - този, който желае да упражни законосъобразен напън върху него, трябвало доста да тренира, само че най-вероятно отново нямало да успее.

Той оцени още, че качеството на законодателството в Народното събрание не е най-хубавото и законопроектите не са готови в най-хубавата си степен. Тази процедура не е добра, само че волята на законодателя е ясно изразена - би трябвало да се преценяват законите по наличие. Конституционният съд ще би трябвало да се трансформира във Върховен административен съд, тъй като доколкото е известно един или два пъти е отменил подзаконов нормативен акт, сподели арбитър Белазелков.
 Зелено придвижване няма да поддържа Десислава Атанасова за парламентарен арбитър
Зелено придвижване няма да поддържа Десислава Атанасова за парламентарен арбитър

Тази номинация основава напрежение и подозрения в обществото

Той посочи още, че не е бил включван в нито една комисия за избор на нотариуси и частни правосъдни реализатори. Съдия Белазелков не е обсъждал въпроса за въвеждане на еднополовите бракове с парламентарните групи. " Бракът като свещенодействие, а това е бракът, няма по какъв начин да бъде изживян от еднополова двойка, няма го в нито една вяра. Гражданският брак, обаче е договорка, законодателят да реши какво ще прави със покупко-продажбите ", сподели Белазелков по въпроса за сключването на брак от еднополови двойки. Неслучайно няма нито една вяра, която да признава подобен брак. Вероятно има някакви демонски ритуали, които се правят, само че нямам визия, по думите му.

Той добави в умозаключение на тезата и ревюто си, че конституционните разпореждания би трябвало да се поясняват въз основата на преамбюла на Конституцията.

Следващият претендент за парламентарен арбитър - ръководителят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС също показа каква ще е нейната работа в Конституционния съд. Атанасова също като арбитър Белазелков съобщи, че няма да се подаде на политически напън, а ще се управлява от преамбюла на Конституцията.

Тя посочи, че конституционният законодател - в тази ситуация Конституционен съд не борави с понятието " самоотвод ". В Закона за Конституционния съд, който съдиите са длъжни да съблюдават, се борави единствено с понятието " безучастие в гласуването " за снемане на имунитет на парламентарен арбитър. От друга страна всеки един от конституционните съдии без значение дали са били народни представители, поставят клетва, че ще съблюдават добросъвестно Конституцията. Народният представител като подобен поставя клетва, че ще съблюдава Конституцията и ще се управлява от ползите на народа. Конституционният арбитър като националният представител не може да шиканира развой по взимане на решения с отсъствието или неявяването си на работа. Всеки един от конституционните съдии е значимо да взе участие в решенията, които взима груповият орган и няма правомерност да се прави отказ по каузи, тъй като такова понятия в закона за Конституционен съд не съществува, безапелационна бе Атанасова в отговор на поставените предварителни въпроси дали ще си направи самоотвод по конституционни каузи.

И Атанасова се базира на преамбюлите на Конституцията, като счита, че преди всичко би трябвало да се държи място за ценностното ядро на конституцията като визия за общото богатство за салдото на самостоятелните ползи и политическата общественост като държавно ръководство.

Очаквайте детайлности!
 Борислав Белазелков няма терзание от подписите на Борисов и Пеевски за Конституционен съд
Борислав Белазелков няма терзание от подписите на Борисов и Пеевски за Конституционен съд

Нямало съдии, които да са желали оневиняване на Джок Полфрийман
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР