Комисията по журналистическа етика на свое редовно заседание е решила,

...
Комисията по журналистическа етика на свое редовно заседание е решила,
Коментари Харесай

Комисията по журналистическа етика: Жалбата на доц. Оскар е основателна

Комисията по журналистическа нравственос на свое постоянно съвещание е решила, че жалбата на доцент Александър Оскар по обява на информативен уебсайт, че той е източвал здравната каса за основателна. От комисията приканват медията да ревизира информацията преди публикуването й, да употребява разнообразни източници на информация и да дава опция на заинтригуваните страни да изразят своята позиция. Във връзка с съответните изявления – медията следва да даде опция за засегнатите страни да опровергаят данните, с които не са съгласни.

В жалбата си доцент Оскар показва: „ В анонимната публикация са изнесени погрешни и оскърбителен изказвания, които уронват престижа и положителното ми име в обществото като персона, като доктор и като ръководител на Организация на евреите в България „ Шалом “. Изнесената недостоверна информация нарушава Етичния кодекс на българските медии и правото на обществото да получава достоверна информация. Абсолютно погрешни са изказванията, че съм източил стотици хиляди левове от НЗОК, като съм отчел подправени документи за фиктивни прегледи и операции. Невярно е и изказванието, че ми е наложено наказване да върна 178 000 лв., да не работя с НЗОК и да не правя амбулаторна активност. “

Според Комисията не са употребявани разнообразни източници на информация в публикацията „ Доц. А. О. източил стотици хиляди левове от НОЗК “, а единствено „ бдителни медицински чиновници “. Източниците не са разпознати с имена и/или длъжности, които заемат. Не са посочени или представени доказателства за нарушаванията и закононарушенията, за които се твърди.

Освен това не са показани гледните точки освен на жалбоподателя, на болничното заведение, само че и на нито един от министрите, политиците и другите лекари, които са посочени поименно по отношение на изнесената информация. Според жалбоподателя като наранена страна той не е издирван за коментар и изложение на позиция. В изявленията също не се показва да е издирван и да е изказал или отказал позиция. Публикацията отразява изказвания и за други лица, както и за други инспекции, само че не отразяват тяхното мнение.

С цялото решение можете да се запознаете
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР