Комисията по електронно управление и информационни технологии в Народното събрание

...
Комисията по електронно управление и информационни технологии в Народното събрание
Коментари Харесай

ЦИК представя в НС анализа си от предходните парламентарни избори

Комисията по електронно ръководство и осведомителни технологии в Народното събрание ще изслуша представители на ЦИК. Те ще показват разбора си от предходните парламентарни избори и оперативните задания в изборния развой.

От изнесени в медиите данни излиза наяве, че в отчета си ЦИК обръща внимание на тома, че Изборният кодекс не позволява санкциониране на нарушавания по пропаганда, осъществени в обществените мрежи. Комисията е обобщила, че на всички избори от 2021 година има подадени тъжби за изнесена в интернет предизборна пропаганда, която не предстои на надзор.

Анализът ще бъде гледан в комисията на фона на дебата за връщането на хартиената бюлетина. Българска социалистическа партия предложиха това с промени в Изборния кодекс като опция на машинния избор.

От месец ЦИК разполагат с техническата спецификация за система за електронно отдалечено гласоподаване. Министърът на електронното ръководство Божидар Божанов твърди, че тя няма да се употребява за идните локални избори. До края на 2023 година обаче би трябвало да има инфраструктура за сходно гласоподаване и тестване на системата.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР