Комисията по досиетата разкри трима шефове от новия екип на

...
Комисията по досиетата разкри трима шефове от новия екип на
Коментари Харесай

Доскорошният шеф на кабинета на министъра на отбраната - агент на ДС

Комисията по досиетата разкри трима шефове от новия екип на Министерството на защитата като сътрудници на Държавна сигурност. Един от тях е Илия Налбантов, някогашен шеф на политическия кабинет на военния министър Николай Ненчев. Той беше освободен от поста на 16 юни т.г., а на негово място беше назначена актрисата Валерия Кардашевска. Налбантов е вербуван от Трето ръководство на Държавна сигурност - военно контраразузнаване, в края на 1981 година Псевдонимът му е бил Илиев, демонстрира решението на Комисията по досиетата. Остава на работа в Държавна сигурност до 1987 година Личното и работното му дело са унищожени през 1990 година, оповестява "24 часа ".

Агент Илиев е служил като офицер в армията от 1979 година до 1999 година Пенсионирал се е със звание подполковник. След като смъква униформата, заема разнообразни експертни длъжности в Министерството на защитата. Освободен е дружно с парламентарния секретар Пламен Даракчиев, който изигра дейна роля в акцията по предаването на последните архиви на работа “Военна информация” на Комисията по досиетата.

Налбантов е началник на сдружението “Джордж Маршал - България”, което има за цел да подкрепя евроатлантическата интеграция на страната.

Агент на Държавна сигурност с латинския псевдоним “Майк” е зам.-шефът на дирекция “Операции и подготовка” в МО полк. Николай Караиванов. Той също е осигурявал сведения за военното контраразузнаване. Заема новия си пост от март 2015 година За него Комисията по досиетата разполага с данни за съпричастност към службите за сигурност и след рухването на комунизма.

Агнян Мехмедов, началник на отдел в министерството от 1 юли т.г., също е бил сътрудник на службите с псевдоним Олег. Дългогодишният военнослужещ също е траял да работи за Държавна сигурност след 10 ноември 1989 година За него, както и за Караиванов няма данни за снемане от доклад.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР