Комисията по досиетата е за депутати в 49-ото Народно събрание,

...
Комисията по досиетата е за депутати в 49-ото Народно събрание,
Коментари Харесай

Комисията по досиетата обяви 48 агенти на Държавна сигурност сред кандидат-депутатите

Комисията по досиетата е за депутати в 49-ото Народно заседание, които са били сътрудници на Държавна сигурност (ДС) и разследващите служби на армията (РУМНО) по времето на комунистическия режим преди 10 ноември 1989 година

Комисията е задължена по закон преди избори да прави инспекция на претендентите. Общо за предварителните парламентарни избори на са регистрирани 4582 кандидат-депутати, като инспекцията е направена измежду 1866 души, а 2716 души не подлежат на инспекция, тъй като са родени след 16 юли 1973 година и не са били пълнолетни при рухването на режима,.

 Сътрудниците на Държавна сигурност ще бъдат обявявани след всяка инспекция Сътрудниците на Държавна сигурност ще бъдат обявявани след всяка инспекция

Повечето разкрити сътрудници са кандидат-депутати от Българска социалистическа партия, както и на произлизащи от нея партии. В листите на Българска социалистическа партия има 11 сътрудници на Държавна сигурност и Разузнавателно управление на Министерството на нар. Следва " Левицата! ", състояща се главно от отцепници от Българска социалистическа партия, в чиито листи има петима сътрудници. Също толкоз се намират и в листите на обединението " Неутрална България ", в която влизат " Атака " на Волен Сидеров, " Русофили за възобновление на отечеството " на Николай Малинов, Българската комунистическа партия и още една комунистическа групировка.

В " Български напредък ", чийто водач е някогашният длъжностен министър председател Стефан Янев, има четирима сътрудници. Толкова са и в обединението " Заедно ", чиито водещи лица са отделилите се от " ИТН " Ива Митева и Любомир Каримански. Четирима сътрудници има и в обединението " Вън от Европейски Съюз и НАТО ", която формирана от дребни партии, измежду които има някогашни членове на " Атака ".

В Движение за права и свободи, Национална движение „Симеон Втори" и МИР имат по трима сътрудници. " Български съюз Директна народна власт " и " Българска социалдемокрация-Евролевица " са издигнали двама някогашни сътрудници. В ГЕРБ и " Възраждане " има по един помощник.

Само в листите на обединението " Продължаваме промяната - Демократична България " няма сътрудници на Държавна сигурност и Разузнавателно управление на Министерството на нар.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР