Комисията по бюджет и финанси на Народното събрание одобри предлаганите

...
Комисията по бюджет и финанси на Народното събрание одобри предлаганите
Коментари Харесай

Бюджетната комисия одобри компенсациите за тока и намалената ставка на ДДС

Комисията по бюджет и финанси на Народното събрание утвърди предлаганите от Министерския съвет спомагателни разноски и прехвърляния по държавния бюджет за 2021 година за сметка на преизпълнението на данъчните доходи за тази година, заяви Българска телеграфна агенция.

Допълнително 750 млн.лв ще отидат в бюджета на ДОО за добавка от по 60 лева месечно към пенсиите или сумите от пенсии на всеки пенсионер от 1 януари следващата година.

Отново поради преизпълнението на данъчните доходи парламентарната комисия утвърди спомагателни разноски по бюджета на Министерството на енергетиката за 450 млн.лв. Те ще са за отплата на високите цени на тока за крайните небитови консуматори за първото тримесечие на 2022 година

Министерството на финансите има преизпълнение на бюджета от добре събрани данъчни доходи най-малко с 1,2 млрд.лв., тъй че предлагаме тези пари да бъдат разходвани първо да се подсигурят пенсионерите с коронавирус добавка от по 60 лева от 1 януари до 31 юни 2022 година, като преводът към Национален осигурителен институт да бъде до края на тази година, уточни финансовият министър Асен Василев. Остатъкът от тази сума, след приспадането на парите за пенсионерите, да бъде помощ на бизнеса, предлага държавното управление.

Това са спомагателни доходи, няма заеми, утежняване на недостига, акцентира министърът. Ако бъде отхвърлено предлагането, резултатът ще е понижение на бюджетния недостиг със съответната сума, добави той. Парите ще се заделят по сметки за непознати средства в Министерството на енергетиката и в Национален осигурителен институт, изясни механизма Василев.

Изменения в параметри на бюджета може да стават единствено с изменение на бюджета, разяснява Йордан Цонев /ДПС/. Тук променяме прехвърляния от един бюджет в различен, което не е добре, добави той. Но посочи, че Движение за права и свободи ще поддържа всичко, което е от изгода.

Ако имахме време, щяхме да внесем техническа актуализация на бюджета за тази година или план за бюджет 2022, отговори финансовият министър.

Комисията отсрочи гласуването на плана на ГЕРБ-СДС за въвеждане на обезщетителен механизъм за небитови крайни клиенти на енергийния пазар. Той планува правенето на обезщетителен механизъм, с който страната да поеме до 75 на 100 от разликата сред прогнозната пазарна цена на тока, избрана с решение на КЕВР от 1 юли т.г., и средномесечната цена на " пазар ден напред " на платформата БНЕБ ЕАД. Стойността на компонентата " сила ", заплащана от небитовите крайни клиенти, не може да е по-ниска от избраната планирана цена в решението на регулатора от 1 юли т.г., е записано в плана. Предвижда се обезщетителният механизъм да влезе в действие със остаряла дата - от 1 декември 2021 година

Депутатите от комисията по бюджет и финанси одобриха удължение на периода на понижената Данък добавена стойност ставка за ресторантьори и хотелиери до 31 декември 2022 година

Министърът на финансите Асен Василев изясни, че въвеждането на мярката е заложено в приходната част на бюджета и би коствало 175 100 000 лева за интервала от 1 януари до 31 декември 2022 година " Това е съотносимо към резултатите тази година и предходната година ", разяснява министър Василев.

Мярката, заложена в Закона за Данък добавена стойност, бе въведена за отплата на засегнатите от COVID-19 браншове, измежду които хотелиерския и ресторантьорския бизнес и изтича на 31 декември 2021 година

Депутатите от бюджетната комисия отхвърлиха Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за налог върху добавената стойност /ЗДДС/ - с вносител Десислава Атанасова /ГЕРБ-СДС/ и одобриха този на Любомир Каримански / " ИТН " / с публицистичната корекция към него понижената ставка да е за период до 31 декември 2022 година, каквото бе и предлагането на ПГ ГЕРБ-СДС.

Министър Василев настоя обсегът на ограниченията, планувани в законопроекта, препоръчан от Има Такъв Народ, да остане. Той изясни, че се планува актуализация на бюджета в средата на юли следващата година, контрактувана от съдружните сътрудници и добави, че упорстват обсегът на мярката да остане.

Мярката за девет на 100 бе въведена с промени в Закона за Данък добавена стойност за ресторантьорски и кетъринг услуги, за доставка на приготвена или неприготвена храна, в това число на доставката на храна за у дома. В обсега на мярката са и храните за бебета, бебешките пелени и хигиеничните материали, както и туристическите услуги, касаещи местата на настаняване, предоставяни в хотели и сходни заведения, в това число даването на ваканционно настаняване и отдаване чартърен тук-там за площадки за къмпинг или каравани. С по-ниска Данък добавена стойност ставка се употребяват и доставките на книги на физически носители или осъществявани по електронен път или и двете, както и доставката на спортните артикули.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР