Комисията по бюджет и финанси към Народното събрание прие днес

...
Комисията по бюджет и финанси към Народното събрание прие днес
Коментари Харесай

Из дебатите за бюджета: Всеки нормален човек ще иска да плаща високи данъци

Комисията по бюджет и финанси към Народното събрание одобри през днешния ден на първо четене и бюджета на Държавното публично обезпечаване. Както се очакваше, при неявяване от дебата на тематиката " пенсии " най-малко към този миг, диалозите се въртяха към безапелационното предпочитание на вицепремиера и финансов министър Асен Василев да вдигне прага на оптималния застрахователен приход от сегашните 3000 лева на 3400 лева от първи април.

Разбира се, тази теза бе устойчиво подкрепена от финансовото острие на Българска социалистическа партия Румен Гечев, който в типичния си жанр даже съобщи:

" Всеки естествен човек ще желае да заплаща високи налози! ", имайки поради, че колкото повече плащаме като осигуровки, толкоз повече би трябвало да получим като пенсия. Макар в България тази връзка да виси на косъм.

Именно във връзка с въпроса дали повдигането на МОД е повдигане на данъчната тежест се въртеше и част от дебата. Според ГЕРБ това е практическо утежняване на данъчната тежест и те не поддържаха бюджета.

" Ще има ли по-голяма събираемост след увеличението на МОД или това ще подтикне хората да не се обезпечават? ", попита Александър Иванов от някогашните ръководещи.

ГЕРБ се тормозят и дали няма да има отлив на ИТ специалити, които са най-потърпевши от мярката, отвън страната.

Румен Гечев пък повтори своята известна теза, че повдигането е положително за самите обезпечавани, тъй като ще взимат по-високи пенсии. Някога и вероятно.

" С тези пари ще платим финансирането на новите детски градини и ясли. Социално заслужено е ", продължи той.

Именно тук се намеси и персонално финансовият министър Асен Василев, който реши да разясни позицията си и да съобщи некои сметки.

" Този бюджет не подвига налози, нито осигуровки. Може ли действително да погледнем бюджета и да ви попитам - по какъв начин подвигам налозите? Когато вдигнахте преди три години МОД от 2600 лева на 3000 лева - какъв брой ИТ експерти напуснаха страната? Тези хора желаят опазване на здравето и обучение.

Откакто има предел на 3000 лева междинната работна заплата е скочила с 20%. Сегашното нарастване на МОД е с 13%, т.е. то е по-забавено от скока на междинната заплата.

По въпроса дали хората желаят да заплащат повече налози? Ако налозите се употребяват дейно е въпросът. Ако ще плащаме пет пъти цената на една улична лампа - еми не желаят да заплащат. Ако отиват за смислени неща - тогава нямат проблеми да си заплащат налозите ", изясни тезата си Василев.

Той акцентира и че не става дума за това какъв брой пари ще събере хазната от това нарастване, въпреки че се съгласи с тезата на Гечев за детските градини. Василев обаче считал, че това е кардинална режисура - когато се вдигала Минималната заплата и междинната заплата, да се подвига и МОД.

" Това е почтен модел по отношение на всички хора, които се обезпечават в България "

Напълно предстоящо - срещу са и от съдружния сътрудник на Василев - " Демократична България ". Финансовото острие на дясното обединяване Георги Ганев изясни и за какво:

" Българската пенсионно-осигурителна система е дотам солидарна, че става въпрос за налог. Връзката сред персонален принос и пенсия е много разхлабена. Затова ние третираме това взимане като данъчно. Парите се взимат, пък какво ще се даде зависи от конюктурата ", изясни той.

Все отново акцентира, че този спор " не е камък, който може да обърне колата ".

Разбира се, представителите на работодателите и на ИТ бранша бяха изрично срещу и обясниха, че това е проблем, който може да накара доста експерти да изоставен страната.

Другата съществена тематика, която бе разисквана през днешния ден бе същественото решение на Василев да изиска увеличение на минималния застрахователен предел за земеделци и тютюнопроизводители до 710 лева от 410 лева сега. В продължение на доста години този бранш получаваше дерогация от общите правила. ГЕРБ и Движение за права и свободи се притесняват от внезапното нарастване поради вероятни отводи от регистрация.

" Истината е, че минималната работна заплата в съответния случай за един бранш селско стопанство доста време е подктискана и не е вдигана. Господин Ананиев ще каже за какво - тъй като една партия е споделила, че това няма да се случва. Това е порочна процедура - един бранш в стопанската система да е с минимална работна заплата да е под линията на беднот - 410 лева при 413 лева линия на беднотия. Това е прилигирован бранш. Ако имат потребност от помощ дребните стопани, то те могт да употребяват помощи от Министерство на земеделието ", отговори пък Василев.

Тежки рецензии получи и предлагането за обезщетение за майчинството на 710 лева за втората година, тъй като, съгласно работодателите, води само до отвод да се появят тези майки в точния момент на пазара на труда. Критики получи и нарастването на компенсацията за безработица.

Напълно предстоящо - синдикатите бяха най-доволни от последното, както и от нарастването на МОД, което даже било " някаква, само че плаха стъпка ". Те желаят МОД на над 3700 лева
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР