Комисията не съгласува промени в закон и правилник, свързани с

...
Комисията не съгласува промени в закон и правилник, свързани с
Коментари Харесай

КПКОНПИ видя опасна концентрация на милиарди при министри на ПП

Комисията не съгласува промени в закон и устав, свързани с МФ и новото министерство на нововъведенията

 
КПКОНПИ видя сериозен корупционен риск в коцентрацията на запас и пълномощия в две министерства, ръководени от хора на Продължаваме Промяната и не съгласува предлагани промени в закон и разпореждания в чисто нов организационен устав. Изискването за такова координиране на предлагани от изпълнителната власт актове е категорично записано в закона за антикорпуционната комисия. 
 
Първото от оспорваното в този момент от КПОНПИ изменение е в Закона за ръководство на средствата от Европейските структурни и капиталови фондове (ЗУСЕСИФ). Предложените промени плануват прекосяването на дирекция „ Централно координационно звено “ от администрацията на Министерски съвет в тази на Министерство на финансите. В претекстовете на законопроекта не са посочени съответни причини за нуждата от препоръчаните структурни промени, а законодателната смяна води до заплаха от занижен надзор върху процедурите по ръководство на европейски средства ", аргументират несъгласуването си от КПКОНПИ.
 
Оттам настояват и, че концентрирането на голям брой пълномощия в Министерство на финансите може да сътвори условия за корупционен риск. По "тези аргументи и с оглед отбрана на публичния интерес, КПКОНПИ не съгласува предложенията за изменение и допълнение ЗУСЕСИФ ".
 
Вторият отритнат от КПКОНПИ документ, е плана на Устройствен устав на новото Министерство на нововъведенията и растежа (МИР). И в него от комисията са открили индикации, представляващи рискови зони за корупция. 
 
Оттам описват, че с плана на Устройствен устав на МИР, на новосъздаденото министерство се разпорежда ръководство и надзор на обилни средства, предоставени на България от Европейския съюз. Това включва ръководството на пет оперативни стратегии, както и осъществяване на действия по Националния проект за възобновяване и резистентност. Общият финансов запас за ръководство, без да се регистрират средствата по предходния програмен интервал, е в размер на 4 323 998 910 евро, пресмятат от антикорупционната комисия.
 
Съсредоточаването на ръководството и контрола на забележителен запас от средства по голям брой стратегии в една дирекция в новосъздаденото министерство "поставя провокации както пред управлението на структурното звено, по този начин и пред осъществяването на стратегиите ", считат от антикорупционния орган. 
 
Оттам настояват, че министерството се трансформира в основно звено, ръководещо забележителен размер от европейски средства, без надеждни контролни механизми. Фактът, че един и същи член на Министерския съвет е избран за зам. министър-председател по еврофондовете и е министър на финансите пък поставял  рискове във връзка с системата за надзор на всички равнища на ръководство на средствата от Европейски Съюз. Според антикорупционната комисия по този метод, министърът на финансите се оказва в позиция да дава наложителни методически инструкции на сертифициращите органи и одитните органи по отношение на ръководството на стратегиите, които са му подчинени.
 
От КПКОНПИ виждат проблем и в това, началник на Управляващия орган се явява министърът на нововъведенията и растежа, че той дава отговор за процесите по програмиране, договаряне, осъществяване и мониторинг на средствата, а в това време надзор на осъществяването се реализира от министъра на финансите, чийто шеф на кабинет е обвързвано лице, по смисъла на ЗПКОНПИ със същият министър на нововъведенията и напредък, настояват още от комисията. Началник на кабинета на министъра на финансите Асен Василев е Виолета Лорер. Тя пък е брачна половинка на министъра на нововъведенията Даниел Лорер.
 
От КПКОНПИ осведомят, че разбора за определяне на индикации, предпоставящи благоприятни условия за корупционни опасности е изпратен на вносителите, както и ще бъде възложен на Генерална дирекция „ Регионална и градска политика “ на ЕК (Directorate-General for Regional and Urban Policy, European Commission) – за сведение.
 
Източник: segabg.com
 
 
 
 
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР