Комисията на Европейския парламент по граждански свободи, правосъдие и вътрешни

...
Комисията на Европейския парламент по граждански свободи, правосъдие и вътрешни
Коментари Харесай

Румънката Лаура Кьовеши продължава битката за главен прокурор на ЕС

Комисията на Европейския парламент по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи поддържа румънския претендент Лаура Кьовеши за основен прокурор на Европейски Съюз. Решението бе взето след скрито гласоподаване с хартиени бюлетини.
След края на гласуването бе обявено, че от 50 подадени гласа Кьовеши получава поддръжката на 26 евродепутати от комисията, за френския претендент Жан-Франсоа Бонер са постъпили 22 гласа, а за немския претендент Андрес Ритер - един глас. Една бюлетина е била празна.
Снощи комисията на Екологичен потенциал по бюджетен надзор взе също решение да поддържа Кьовеши. Румънският претендент получи поддръжката и на професионалната комисия по подбора. Преди седмица Съветът на Европейски Съюз сложи преди всичко Бонер.
Предстои ръководителят на Екологичен потенциал Антонио Таяни и останалите представители на управлението на институцията да решат по какъв начин да се постъпи. Възможно е те да потвърдят избора на парламентарните комисии, само че може решението да бъде подложено на гласоподаване в пленарната зала. Ако Екологичен потенциал и Съветът на Европейски Съюз поддържат разнообразни претенденти, ще се пристъпи към договаряния. Ако мнението на двете институции съвпадне преди договарянията, определеният претендент може да бъде назначен.
Главният прокурор на Европейски Съюз ще разполага единствено с един мандат от седем години. Очаква се прокуратурата на Европейски Съюз да стартира работа следващата година.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР