Комисията на Европейския парламент по бюджетен контрол ще обсъди тази

...
Комисията на Европейския парламент по бюджетен контрол ще обсъди тази
Коментари Харесай

ЕП бистри нередности с усвояването на средствата от ЕС в България

Комисията на Европейския парламент по бюджетен надзор ще разиска довечера инспекциите за нередности с усвояването на средствата от Европейски Съюз в България, съобщи dir.bg.

Ще бъдат изслушани представители на Европейската комисия от отделите за земеделие и районни действия, както и на службата за битка с измамите с европейски средства ОЛАФ. Заседанието се привиква поради решението на Съединени американски щати да наложат наказания на български жители по закона " Магнитски ". Засега няма решение дали въпросът ще бъде разискван по-късно на пленарно съвещание на Екологичен потенциал.

В документи за идното съвещание на парламентарната комисия се съдържа фрагмент от отчет за положението на проведената престъпност в Европейски Съюз, който ще бъде показан по-късно този месец. Отбелязва се, че по най-нови данни на Европейска комисия България губи за 2018 година 1,2 милиарда евро от данъчни измами, от банкрути и неплатежоспособност.

Между 2015 и 2019 година ОЛАФ е засякла у нас нередности по 1126 случая при потреблението на европейски средства. През 2019 година са тествани шест случая със подозрения за измами в региона на земеделието и един по средствата за доближаване за над 685 хиляди евро общо. Проверката е обхванала и случаи на други нередности за 13,9 милиона евро.

Цитирани са данни от отчет на Центъра за проучване на демокрацията, съгласно които у нас на година измамите с европейски средства се правят оценка на 70-300 милиона евро. По същите данни за 2014-2020 година загубите са били от половин милиард до 1,78 милиарда евро.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР