Комисията на енергийно и водно регулиране проведе закрито заседание в

...
Комисията на енергийно и водно регулиране проведе закрито заседание в
Коментари Харесай

КЕВР одобри изменението на цените на 27 ВиК дружества


Комисията на енергийно и водно контролиране организира закрито съвещание в профилиран състав " ВиК ", на което одобри дефинитивно решение за изменение на цени на ВиК услугите за 2019 година С решението обновените цени влизат в действие от 1 януари 2019 година, оповестиха от пресцентъра на регулатора.

Припомняме, че смяната на цените на ВиК услугите касае 27 обитаеми места, като нарастването е в рамките до 10 %. Понижение има за цените на водата в Кърджали, само че на практика те са в границите на промяна, наложена от КЕВР във връзка с сегашния бизнес проект.

В сходство с настоящата законова и подзаконова уредба, в края на всяка календарна година Комисията е нормативно задължена да актуализира одобрените с 5 -годишните бизнес проекти на ВиК сдруженията цени на услуги за всяка последваща година. Досега Комисията е одобрила с обособени процедури бизнес проектите на общо 27 ВиК сдружения в цялата страна. Съгласно нормативните условия, актуализацията на цените се прави на основата на утвърдената с бизнес проектите цена на услугите за 2019 година, с отчитане на размера на насъбрана инфлация и използване на самостоятелен коефициент за успеваемост за всяко едно сдружение, прецизират в известието до медиите от регулатора.

Преди КЕВР да започва процедурата по разглеждане на всеки бизнес проект, той наложително би трябвало авансово да бъде утвърден от съответната регионална Асоциация по ВиК, в която членуват всички кметове на общини в региона. С приемането на бизнес проектите ВиК сдруженията и Асоциациите по ВиК са поели осъществяването на съответни задължения в границите на петгодишния регулаторен интервал – възстановяване на качеството на услугите посредством нови вложения, понижаване на загубите на вода, повишение на успеваемостта и ръководството. Комисията е основала ценообразуващ механизъм, който да подсигурява устойчивото развиване на ВиК сдруженията, само че регулаторът не е техен притежател и не може да въздейства върху метода на тяхното ръководство. В този смисъл КЕВР няма нормативно съображение да преразглежда едностранно към този момент утвърдените бизнес проекти.

Във връзка с решението за актуализиране на цените на ВиК услугите за 2019 година Комисията съблюдава прецизно плануванаъа законова процедура. На 17.12.2018 година беше извършено намерено съвещание за разискване на отчет на работната група, в което участваха ВиК сдружения от цялата страна, Омбудсмана на Република България, представители на локални управляващи и регионални управи, синдикати, неправителствени, публични и цивилен организации. По всяко едно направено предложение и изразено мнение от участници в откритото съвещание, регулаторът дава стимулиран отговор в признатото през днешния ден решение за изменение на услугите на ВиК сдруженията за 2019 година

КЕВР прецизно ще следи осъществяването на бизнес проектите на ВиК сдруженията и ще подхваща ограничения при неизпълнението им. След третата година на 5-годишния регулаторен интервал, според законовите условия, Комисията наложително ще организира повсеместен регулаторен обзор на осъществяването на поетите задължения от ВиК сдруженията – реализиран размер на декларираните вложения и индикаторите за качество на услугите, понижаване на загубите по мрежата и други При потвърдено несъблюдение на заложените в бизнес проектите вложения и индикатори, Комисията ще поправя надолу цените на одобрените ВиК услуги, се споделя още в известието.

Пълният текст на решението на КЕВР за обновените цени на ВиК услугите за 2019 година е оповестен на интернет страницата на регулатора:

http://www.dker.bg/uploads/2018/prices/prices_vik_01012019.pdf

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР