Комисията на енергийно и водно регулиране (КЕВР) няма вина за

...
Комисията на енергийно и водно регулиране (КЕВР) няма вина за
Коментари Харесай

Задълженията на Топлофикация-София към Булгаргаз скочили два пъти за година

Комисията на енергийно и водно контролиране (КЕВР) няма виновност за повишения дълг на Топлофикация-София към Булгаргаз. В рамките на 1 година световно няма никаква смяна на цената на природния газ. Това сподели ръководителят на регулатора Иван Иванов след публично разискване на разпоредбите за търговия с електрическа сила, представен от Агенция Фокус.

" Това на първо място би трябвало да тормози притежателя. Що се касае до отговорностите, които " Топлофикация София " има към " Булгаргаз ", беше обявено от изпълнителния шеф на " Булгаргаз " Николай Павлов, че в границите на 1 година от 1 юни 2017 година отговорностите от към 50 млн. лв. към " Булгаргаз " са се нараснали на 100 млн. лева ", посочи Иванов и добави, че в три от тримесечията в интервала от 1 юли 2017 г до 30 юни 2018 година има фактически нарастване на цената на природния газ с обща стойност от 7,26 на 100.

През предходната седмица управлението на държавния газов снабдител разгласи, че ще си търси дължимите суми по правосъден ред, след което на среща в Министерството на енергетиката бе реализирано съглашение за поетапно погашение на задълженията.
На 24 август ще бъде оповестено решението на КЕВР за изменение и допълнение на Правилата за търговия с електрическа сила. Новият план за промени в разпоредбите за търговия с електрическа сила е обвързван метаморфоза на работата на балансиращия пазар, с регламентиране ролята на Фонда за сигурност на електроенергийната система, както и с опцията да се стопира токът на консуматори, които имат отговорности към остарели снабдители, напомня " Капитал ".

Една от заложените промени е опцията снабдител на електрическа енергия да изиска прекъсване на ток на даден консуматор, даже той да се доставя от другаде. В тези случаи мрежовият оператор, към който е отправено настояването, уведомява клиента и новия снабдител не по-късно от 5 работни дни преди датата на спирането. Той не може да откаже прекъсване на тока, а отговорността за вреди при безпричинно спиране е на самия просител.

Промените в разпоредбите за търговия с електрическа сила ще уреждат и новата роля на Фонда за сигурност на електроенергийната система (ФСЕС), който ще събира всички приходи от цената. Предвидено е Електроенергийният систематичен оператор да отстранява от пазара търговци и производители на ток, които не са заплатили в период сумите към ФСЕС от " Задължения към обществото ".

Ще има също по този начин метаморфоза в работата на балансиращия пазар и по-конкретно на структурата на балансиращите групи. Съществуващият в този момент модел на нормативно избрани специфични балансиращи групи отчасти може да отпадне, като отсега нататък се дава право на избор на някои координатори дали да продължат да бъдат такива, или да вземат участие в балансираща група с различен координатор.

Предоставят се и по-разширени благоприятни условия за комерсиалните участници да понижат в допълнение небалансите си, като няколко балансиращи групи се обединят посредством общ финансов сетълмент. Очаква се новите правила да основат нужните условия за фактическото присъединяване на ВЕИ производителите и на мрежовите оператори в борсов пазар, което е следващ стадий от процеса на цялостна либерализация на бранша. По този метод ще се усили ликвидността на енергийната борса, а оттова и стабилността и прозрачността на пазара, аргументират се създателите на измененията.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР