Комисията, която има ангажимент да даде мнение за използване на

...
Комисията, която има ангажимент да даде мнение за използване на
Коментари Харесай

Той засяга националните ни чувства: Северна Македония смята името на Сдружението Иван Михайлов за провокация

Комисията, която има ангажимент да даде мнение за потребление на имена на персони като наименования на фондации и сдружения, е дала негативно мнение за потребление на името Иван Михайлов, оповестяват медиите в Северна Македония.

Заключението от днешното съвещание на комисията ще бъде изпратено на министъра на правораздаването.

„ Комитетът за потреблението на имена на лица счита, че наименованието на Сдружението " Иван Михайлов " е провокация за националните усеща на македонския народ, имайки поради, че става дума за човек, непосредствен до фашистката идеология, който със своите дейности отхвърля уникалността на македонския народ, като в това време провокира непоносимост и ненавист в македонското общество ”, се споделя в известие на Министерството на правораздаването.

Комисията е заседавала в цялостен състав, като неин ръководител е Сашо Цветковски от Академията на науките и изкуствата в Северна Македония (МАНУ), а новият й член е Евгений Литовски - историк от Министерството на културата.

Днес е последният период, съгласно промени Закон за сдруженията и фондациите, в който Министерството на правораздаването по предложение на комисията би трябвало да вземе решение дали сдруженията със противоречиви имена да бъдат заличени от Централния указател на Северна Македония.

Законът беше признат с единогласие от Народното събрание на страната, откакто откриването на клубове на сдруженията „ Иван Михайлов ” в Битоля и „ Цар Борис Трети ” в Охрид бяха оценени като провокация.

Сдружението „ Иван Михайлов ” в Битоля не е реагирало в тримесечния период, който законът даде, с цел да бъдат препоръчани нови имена, а от „ Цар Борис Трети ” в Охрид изпратиха писмо с искане за спомагателни уточнения, защото законът е с ретроактивно деяние.

Междувременно клубовете и на двете сдружения бяха атакувани - клубът в Битоля бе запален, а против този в Охрид имаше набези с камъни, беше счупена табелата с името на сдружението, имаше и пукотевица по помещението, заяви Българска телеграфна агенция.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР