Комисията да разгледа и проблемите, заливащи целия ни военнопромишлен комплекс.

...
Комисията да разгледа и проблемите, заливащи целия ни военнопромишлен комплекс.
Коментари Харесай

АБВ сигнализира прокуратурата за казуса ”ЕМКО”

Комисията да прегледа и проблемите, заливащи целия ни военнопромишлен комплекс.

Това стана ясно по време на изключителна конференция на партията.

От Алтернатива за българско възобновление показаха също, че сезират прокуратурата и ще осведомят Европейска комисия и посланиците на непознати страни у нас за административния произвол от страна на страната, обвързван с отхвърли на Агенцията по вписванията да впише „ ЕМКО “ като притежател на „ Дунарит “. Факт, който е ясно написан в решение на Великотърновския апелативен съд.

„ На карта е подложен целия военнопромишлен комплекс на България. На процедура, на карта е подложен бизнес, който за предходната година е генерирал доходи от много над един милиард евро, т.е. е един от най-сериозните мотори на стопанската система на страната ни. Въпреки, че чуха нашия зов икономическия министър да бъде изслушан в Народното събрание, това чуване се извърши проформа. Нито един от същински значимите въпроси по случая не му беше заложен. Напротив, даде му се опция да продължи да лъже безобразно. Защо той излъга, че не е явен притежателя на „ Дунарит “ откакто имаме решение на Апелативния съд във Велико Търново, в което се задължава Агенцията по вписванията да впише „ ЕМКО “ като притежател на „ Дунарит “?

На второ място питаме за какво министърът излъга, че продукцията, която „ ЕМКО “ беше създал за Индия, може да бъде създадена и от „ ВМЗ “ - Сопот? Това не е допустимо по редица аргументи. Не на последно място, би трябвало да се попита министъра, който изясни, че лиценза на „ ЕМКО “ е лишен на съображение погрешно запазване на муниции, за какво тогава е лишен лиценза му за импорт и експорт, т.е. за външнотърговска активност, а не за произвеждане? “, попита ръководителят на АБВ Константин Проданов.

Думите му добави Румен Петков, който бе безапелационен, че „ ВМЗ “ - Сопот не може да създаде някои от продуктите, декларирани от Индия, защото десетилетия наред предприятието не е произвеждало нови такива, а единствено е реновирало остаряла продукция от същия тип.

„ Преди няколко дни на конференция министърът си разреши и деяние, което не може да бъде квалифицирано по различен метод, с изключение на като закононарушение. Той приказва за съответни индустриални единици и за съответни специфични произведения, артикул на отбранителната ни индустрия. Ракети, снаряди - назовава ги с същинските им имена и споделя кое къде се създава. Това никой, на никое място по света не си го е разрешавал! И министър-председателят трябваше да го изрита тутакси от кабинета, още преди да е напуснал Народното събрание. Защото този човек, посредством една от малките екрани в България, сподели на целия свят кое, къде се създава. По жесток метод наруши комерсиалната загадка. Той приказва и за цени, и за проценти, т.е. той сподели на всички възможни утрешни контрагенти на българския военнопромишлен комплекс, по какъв начин нашите експортьори могат да бъдат мачкани! Той ощети държавния бюджет и това някак си убягна от очите на народните представители. “

Според Петков от данни от констативните и приемо-предавателните протоколи сред „ ЕМКО “ и „ Кинтекс “ се вижда ясно, че заводът производител е извършил всички свои задължения.

„ Тези протоколи по категоричен метод демонстрират, че в складовата база на „ Деспред “ за бургаското пристанище е доставена цялата продукция, която трябваше да замине при започване на месеца и за която имаше специфичен транспортен съд, изпратен от страната заявител. В последна сметка тази продукция не беше натоварена, макар, че в документите ясно написа, че „ Кинтекс “ приема продукцията, с цел да бъде изнесена. Т.е. „ Кинтекс “ са към този момент притежатели на тази стока и тук обясненията за отнетия външнотърговски лиценз на „ ЕМКО “ стават още по-нелепи.

Необходима е анкетна комисия към Народното събрание, която да ревизира цялата документи, обвързвана с дейностите на „ Кинтекс “ в Индия, да ревизира брътвежите на министъра по отношение на готовността на страната ни да бъде заменен производителя на продуктите. Комисия, която да види по какъв начин ще повлияе това безумство на министъра с отнемането на външнотърговския лиценз на „ ЕМКО “ върху „ ВМЗ “ - Сопот, който не е ясно ще продължава ли да внася барута, който се създава в Сърбия на поточна линия, която е благосъстоятелност на „ ЕМКО “.

В умозаключение Константин Проданов и Румен Петков показаха, че в случай че контракта с Индия не бъде изпълнен, България може да загуби достъп до този пазар, а реномето на военнопромишления ни комплекс - сринато, което може да докара до провал и държавните, и частните предприятия в бранша.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР