Комисия за защита на конкуренцията разширява обхвата на инициираното проучване

...
Комисия за защита на конкуренцията разширява обхвата на инициираното проучване
Коментари Харесай

КЗК продължава проучването за нелоялните търговски практики

Комисия за защита на конкуренцията уголемява обсега на инициираното изследване за нелоялни търговски практики от страна на огромните хранителни вериги при доставката на селскостопански и хранителни артикули. До сегашния миг са изискани данни и доказателства от Комисията за отбрана на потребителите (КЗП), от асоциации на производители на хранителни артикули и от снабдители на избрани артикули.

Поетапно се чака да постъпват съответните документи, като в хода на изследването Комисия за защита на конкуренцията уголемява неговия обсег във връзка с продуктите, чийто цени са изключително чувствителни за потребителите, като изисква спомагателни данни от голям брой производители и снабдители. Целта на изследването е събирането на надлежни данни и доказателства по отношение на държанието на огромните търговски вериги в връзките им с техните снабдители – дали същите понасят голословно тежки търговски условия по смисъла на член 37в и член 37в от Закон за защита на конкуренцията, което рефлектира при образуването на цените към крайните консуматори.

По-конкретно сходно държание би могло да се показва в непозволеното налагане на такси, отстъпки и други търговски условия, които са в ущърб на доставчиците и водят до понижение на доставните цени, от една страна. От друга страна, следва да се откри дали това се отразява при образуването на крайните цени към потребителите или изгодите от наложените условия остават единствено за комерсиалните вериги, и още повече дали цените на дребно даже се усилват.

В случай че от събраните информация и доказателства зародят основателни подозрения за осъществени нарушавания на Закон за защита на конкуренцията, Комисия за защита на конкуренцията ще се самосезира, с цел да глоби и приключи непозволените дейности.

Комисията още веднъж обръща внимание, че доставчиците на хранителни и селскостопански артикули могат да предизвикват произвеждане против купувачи (вкл. и търговски вериги), като самоличността им бъде непокътната в загадка според настоящите Вътрешни правила, признати от Комисията
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР