Комисия за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ), която е

...
Комисия за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ), която е
Коментари Харесай

КПКОНПИ осъдена да плати 51,9 млн. лева такси за свои искове към банкера Цветан Василев

Комисия за лишаване на нелегално добито имущество (КОНПИ), която е правоприемник на тази активност от закритата антикорупционна комисия КПКОНПИ, е наказана да заплати 51,9 млн. лв. такси върху свои искове към банкера Цветан Василев, съобщи e-vestnik.

 

Това е държавната такса от 4% от размера на иск за конфискация на имущество и пари на някогашния началник и главен притежател на банкрутиралата КТБ. Съдът е отхвърлил молбата на комисията да не заплаща тези такси. КОНПИ към този момент е обжалвала пред горната инстанция.

 

Бюджетът на КПКОНПИ за 2022 година е 40 млн. лева

 

Искът против Василев е подаден през 2016 година, когато ръководител на комисията беше Пламен Георгиев (той подаде оставка по-късно около абсурда " Апартаментгейт " и отпътува консул във Валенсия, наследен в КПКОНПИ от Сотир Цацаров, който също се отдръпна преди края на мандата си).

 

Исковете против Василев, околните му и свързани с него компании са за конфискация на 2,2 милиарда лв.. Междувременно комисията се е отказала от част от желае си. И тъкмо върху тази част от желае е таксата, която в този момент ще би трябвало да заплати.

 

От Софийския градски съд потвърдиха пред " Сега ", че КОНПИ е направила непълен отвод от желае си по делото против Василев, базирайки се на тълкувателно решение на Върховния касационен съд, станало причина за прекратяването на куп каузи за конфискация. Така комисията е наказана да заплати държавната такса в частта от желае, от която се е отказала.

 

Поредното съвещание по делото за конфискация е планувано за петък.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР