Комисиите за творческа оценка предлагат през 2022 г. в Градската

...
Комисиите за творческа оценка предлагат през 2022 г. в Градската
Коментари Харесай

12 художествени проекта участваха в конкурсите на Програма „Навън“

Комисиите за креативна оценка оферират през 2022 година в Градската градина да бъде експонирана творба на Красимир Терзиев, а в езерото в квартал „ Дружба “ да бъде осъществен планът на Минà Минов.

На 17 февруари в Регионален център за модерни изкуства „ Топлоцентрала “ бяха показани плановете, кандидатствали по Програма „ Навън “ на Столична община за поддръжка на краткотрайни художествени съоръжения в градска среда в направленията „ Градска градина – площадка пантеон “ и „ Открито “. Общо 12 художествени плана участваха в състезанията и бяха прегледани от комисиите за креативна оценка по двете посоки. Комисиите за креативна оценка оферират през 2022 година в Градската градина да бъде експонирана творба на Красимир Терзиев, а в езерото в квартал „ Дружба “ да бъде осъществен планът на Минà Минов. Предстои Столичният общински съвет да одобри решение за осъществяване на плановете.

„ Целта на Програма „ Навън “ е актуалното изкуство да доближава до повече хора, по тази причина избрахме и втора локация, която е в по-периферен регион. Нашето предпочитание и цел е актуалното изкуство да се усеща еднообразно добре на разнообразни места в града ни, както се случва във всяка една европейска столица “ – съобщи при представянето Биляна Генова – шеф на дирекция „ Култура “ на Столична община.

Според проф. Георги Янков – ръководител на комисията за креативна оценка на плановете в направление „ Градска градина – площадка пантеон “, ръководител на Експертно-художествения съвет към Столична община и ректор на Националната художествена академия, Програма „ Навън “ е доста стойностна, тъй като провокира разговор в обществото.

„ Изкуството в градска среда в никакъв случай не е въпрос единствено на творчество. Съвременният мироглед в изкуството в социална среда е да се работи с общности, а освен с обекти “ – съобщи Лъчезар Бояджиев – ръководител на комисията за направление „ Открито “.

МЕЖДУ МИНАЛОТО КОЕТО Е НА ПЪТ ДА съдебна експертиза СЛУЧИ И БЪДЕЩЕТО КОЕТО ВЕЧЕ Е БИЛО се назовава творбата, която е определена от комисията за експониране в „Градската градина – площадка пантеон “. Нейн създател е доктор Красимир Терзиев. Проектът планува изписване на текста в кръг, отворен сред началото и края на сентенцията, като по този метод публиката ще има опция за непосреден достъп до творбата. „ Текстът е синтез на някакво чувство, което имам в последните години, в които следя от една страна предишното да се преработва със страшна скорост, до момента в който бъдещето е все по-трудно да бъде въобразено “ – сподели доктор Терзиев. Той изясни, че напълно умишлено е проектирал надписа, базирайки се на концепциите на художественото слово от 20-ти век, и не е присъединил пунктуационни знаци, с цел да може думите „ да бъдат изстреляни бързо, без паузи, без бъдеще и минало “.

„ Блок в езерото “ на Минà Минов е първото определено от комисията произведение в новото направление „ Открито “. Авторът изясни, че се е впечатлил от архитектурата на два блока в квартал „ Дружба “ и ги е пресъздал под формата на къщурка за патици, която да плува в езерото. „ Работата ми е извънредно съобразена и предизвикана от мястото. Мисля си, че в последните десетилетия изкуството постоянно се натоварва с някакви упования. Не е задоволително нещо да е просто естетическо, чака се да прави някаква потребна работа – да оказва помощ на обществото, да се грижи за климата и така нататък Моята къщурка за патици е коментарът ми на това “, разяснява Минà Минов.

Точно съгласуваност с мястото е било едно от условията към плановете в направление „ Открито “, изясни доктор Галя Димитрова – Димова, която също е член на комисията. При оценката на предложенията е било значимо още творбите да са във взаимовръзка със средата и да ангажират локалната общественост.

„ Навън “ е първата по рода си стратегия в България за поддръжка на краткотрайни художествени съоръжения в градска среда. Тя е основана през 2018 година от Столична община за да обживи и да придаде нов смисъл на едно от историческите „ бели петна “ в центъра на столицата – площадката на някогашния пантеон. Програмата е фокусирана върху актуалното изкуство и неговите благоприятни условия да разяснява и преработва предишното, както и да поражда публични полемики, да притегля и възпитава публики. През 2021 година се основава и второто направление на Програмата – „ Открито “, което се концентрира върху периферни зони на столицата, кварталите на града и местата, в които има стеснен достъп до изкуство. За 2022 година е определен паркът към езерото в квартал „ Дружба “.

Двете посоки на Програмата за изкуство в градската среда извършват цели от Стратегията за развиване на културата на Столична община „ София – Творческа столица 2013 – 2023 “, като работят за обезпечаване на достъп до просвета, за развиване на актуалното изкуство и човешкия капитал, както и за облагородяване на градската среда. Програмите следват моделите на редица интернационалните състезания за модерно изкуство и са част от настоящите процеси за одобряване на наличието на изкуството в градска среда.

Красимир Терзиев е интердисциплинарен художник и откривател, чиято работа обгръща разнообразни медии, като видео/филм, снимка, живопис/рисунка и текст, поставяйки под въпрос границите сред действителност и нереалност, като в същото време изследва разнородните преходи и напрежения сред глобализирания свят, доминиран от поразителното разнообразие от алегорични изображения, и неговите материални основи в софтуерния, физически и човешки “хардуер“. Живее и работи в София. Има докторска степен по „Културна антропология“ от Софийския университет (2012), където понастоящем преподава, и магистърска степен по „Живопис“ от Националната художествена академия, където преподава от 2008 до 2016. Носител на Наградата за модерно българско изкуство Unlimited (2011) и премията за ново българско изкуство „ Гауденц Б. Руф “ (2007). Произведенията на Терзиев са част от сбирките на Centre Pompidou/MNAM, Париж; Arteast 2000+ Collection, Moderna Galerija – Любляна; Art Collection Telekom, Бон; Софийска градска художествена изложба, София; Kunstsammlung Hypovereinsbank, Мюнхен; сбирка Gaudenz B. Ruf; сбирка „ Владимир Илиев; Артпроджект Депо “; сбирка „ Дана и Георги Войнов “ и други Красимир Терзиев е създател на академичната монография “Ре-композиция. Автор, медия и произведение в епохата на цифровото възпроизводство ” (2012).

Минà Минов е актуален образен актьор. Завършил е „ Скулптура “ в Националната художествена академия, учил е в Hunter College, Ню Йорк и Frank Mohr Instituut в Гронинген, Нидерландия. До момента е имал няколко независими изложения и осъществени планове в София, Благоевград, Белград, Букурещ, Ню Йорк, Амстердам, както и други градове в Нидерландия и в Германия. Мина̀ Минов е притежател на премия на фондация „ Св.Св. Кирил и Методий “, премия Szpilman и стипендия George Verberg.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР