Комисарят на Европейския съюз по въпросите на съседството и разширяването

...
Комисарят на Европейския съюз по въпросите на съседството и разширяването
Коментари Харесай

Вархей ще посети Турция

Комисарят на Европейския съюз по въпросите на съседството и разширението Оливер Вархей ще посети Турция тази седмица, когато връзките сред Анкара и Европейски Съюз са покрай позитивно възобновяване, заяви „ Сабах “.


Вархей ще бъде в Анкара сред 5 и 7 септември и ще се срещне с министъра на външните работи Хакан Фидан на 6 септември, с цел да разиска връзките сред Турция и Европейски Съюз във всички аспекти, както и районни и световни въпроси.

Посещението на комисаря бележи последното развиване в комплицираните връзки сред блока и Анкара, изключително във връзка със спрения развой на участие на Турция.

След срещата на върха на НАТО в Литва, на която президентът Реджеп Тайип Ердоган изрази вяра задвижване на процеса, упованията към Анкара набъбнаха.

Турция чака съответни резултати от проточилия се развой, изключително за актуализация на митническия съюз и визовата либерализация.

От своя страна Европейски Съюз изрази подготвеност да ускори връзките, до момента в който някои от членовете му към този момент се радват на топли връзки с Турция.

Блокът се стреми да изглади разликите по няколко въпроса и да реализира прогрес в политическите аспекти на " Копенхагенските критерии ", които Турция би трябвало да извърши, включващи девет глави, в това число срещи за разговор на високо ниво, старания за битка с тероризма, сигурност и защита, финансово съдействие и връзки.

Неотдавна Фидан съобщи, че възпрепятстването на процеса на участие на Турция в Европейски Съюз е " стратегическа слепота ". " От значително значение е да имаме визионерски взор върху връзките сред Турция и Европейски Съюз в новата епоха и да съживим процеса с вероятността за пълноправно участие “, твърди турския външен министър.

Тази " слепота " струваше на Турция повече от пет десетилетия, защото процесът се придържаше към курс, учреден на " потребността " един от различен, а не на взаимни стратегически цели, а доверието един към различен от дълго време е ниско.

Вероятно Анкара се стреми да се възползва от новата вълна на разширение на съюза, ускорена от руско-украинския спор. Всъщност Украйна и Молдова се преглеждат като претенденти за участие, без да дават отговор на нужните критерии, до момента в който Турция е надалеч пред тях в това отношение.

Преди срещата на върха на НАТО Ердоган съобщи, че Европейски Съюз би трябвало да проправи пътя за Турция, както Анкара може да проправи пътя за участието на Швеция в НАТО на фона на опасенията за сигурността след спора.

Преди изказванията на Ердоган Брюксел към този момент беше изразил предпочитание за възобновяване на процеса, откакто турският президент беше избран отново на поста си на изборите на 28 май./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР