Комикът Володимир Зеленски води в надпреварата за следващ президент на

...
Комикът Володимир Зеленски води в надпреварата за следващ президент на
Коментари Харесай

Комик - обект на критики заради връзки с олигарх в президентската надпревара в Украйна

Комикът Володимир Зеленски води в конкуренцията за идващ президент на Украйна с помощта на нападателната си акция, гневно критикуваща корумпираните политици, върху които въздействие имат богати олигарси.

Но може да се окаже, че ахилесовата му пета са неговите лични връзки с един от най-богатите магнати.

Един от най-популярните телевизионни канали - " 1+1 ", благосъстоятелност на олигарха Игор Коломойски, даде на Зеленски мощна естрада през последните месеци при стремглавия му напредък до прага на президентството.

В събота, ден преди Зеленски да завоюва първия тур на президентската конкуренция и да се класира за балотаж с сегашния държавен глава Петро Порошенко, " 1+1 " изпълни програмата си с поредност от шоута на комика и артист.

Фактът, че Зеленски е водещата звезда на канала, разтревожи някои вложители и гласоподаватели и провокира обвинявания от страна на негови политически съперници, че е следен от Коломойски.

И Зеленски, и Коломойски споделят, че връзките им са строго професионални и сведени до работата на комика в малкия екран.

И двамата споделят, че няма практикуване на неуместно въздействие от олигарха, чийто бизнес се простира от банковата сфера и енергетиката до авиацията.

" По-скоро аз съм негова марионетка, в сравнение с той моя ", сподели Коломойски предходната година.

" Невъзможно е да ми бъде оказано въздействие ", съобщи през декември Зеленски пред осведомителния уеб страница " Гордон ". " Нито Коломойски, нито различен олигарх, никой няма да ми окаже въздействие. "

Зеленски сподели предишния месец, че е почнал да напуща всички свои бизнеси, което включва продуцентската компания, чиито шоута се излъчват по " 1+1 ". Попитан дали тези връзки са едва място за него, Зеленски съобщи пред Ройтерс: " Ние работим според телевизионни контракти и всичко е наред. Това е бизнес. "

Президентът Порошенко обаче се пробва да извлече политическа изгода от връзките сред двамата в миг, когато се бори да навакса изоставането си по отношение на комика преди балотажа на 21 април.

" През последните няколко седмици моите съперници ме заливат с потоци от безсрамни неистини. Главният източник на тези неистини през последните месеци, колкото и да е тъпо, е " 1+1 ". " 1+1 " се трансформира в дисциплиниран реализатор на политическите задания на своя притежател ", сподели Порошенко.

" Той може да е избягал в чужбина, само че продължава да играе на предизборната политическа шахматна дъска, като от време на време мести фигурите Зе (Зеленски), от време на време фигурите Ю (бившата министър-председателка Юлия Тимошенко). Коломойски е воден от предпочитание да си отмъсти на страната ", написа той в Туитър.

Коломойски живее в чужбина, откогато влезе в конфликт с Порошенко поради най-голямата банка в Украйна, на която по-рано беше притежател. В изявление за украинския информативен уебсайт lb.ua през ноември той изрази паника, че правосъдната система на Украйна би му попречила да напусне страната, в случай че се върне.

Зеленски разгласи, че се кандидатира за президент на 31 декември по " 1+1 ", отклонявайки вниманието от Порошенко, който по същото време отправяше обичайното си послание към нацията в новогодишната нощ.

В събота програмата на канала, цялостна с изяви на Зеленски, включваше шоута, в които той и други артисти изпълняваха смешки, скечове и песни, а също озвучен от Зеленски документален филм за Роналд Рейгън - известния артист, станал президент на Съединени американски щати.

Порошенко е част от същия богат хайлайф като Коломойски, натрупал е положение от сладкарски бизнес и по тази причина е именуван Шоколадовия крал.

" Стратегическата алтернатива ще бъде какво предпочитате - олигарх или някой, който може да е следен от олигарх, марионетката или кукловода? ", сподели районният анализатор и политически съветник Раду Магдин.

" ТОЛКОВА ЛИ СЪМ ЛУД? "

Коломойски не крие неприязънта си към Порошенко, а двамата неведнъж са влизали в конфликт поради въпроси, заплашвали бизнесите на Коломойски.

Никой от съперниците на Зеленски не е показал безапелационни доказателства, че Коломойски в действителност дърпа конците на акцията.

Но връзките сред двамата карат някои политически анализатори и западни дипломати да слагат въпроса какъв брой ревниво Зеленски би се опитал да реализира промените, нужни за ускорение на икономическия напредък и поддържане на потока от задгранична помощ, в случай че те се сблъскат с ползите на Коломойски.

В частност връзките акцентират на напред във времето ориста на най-голямата кредитна институция в Украйна - " Приватбанк ", която държавното управление лиши от Коломойски през 2016 година при пречистване на банковата система според избавителна стратегия на Международния валутен фонд.

Правителството наля милиарди долари, с цел да укрепи финансовото положение на " Приватбанк ", като сподели, че от кредитната институция са източени пари по измамнически метод, до момента в който Коломойски е бил неин притежател.

Коломойски отхвърли да е направил нещо неправилно и заведе правосъдно дело против национализацията.

Попитан дали има паника поради връзките на Зеленски с Коломойски, Едуин Гутиерес, който управлява работата по държавния дълг на развиващия се пазар в " Абърдийн стандард инвестмънтс ", сподели: " Има, само че в последна сметка олигарсите постоянно командват парада в Украйна. "

" Може би това ще е следващият случай " Янукович ", когато всички са въодушевени, само че най-после Украйна е разочарована ", добави той, имайки поради някогашния президент Виктор Янукович, избягал в Русия след уличните митинги на Майдана през 2014 година

Попитан в изявление за Ройтерс дали би върнал " Приватбанк " на Коломойски, в случай че бъде определен, Зеленски сподели през февруари: " Толкова ли съм вманиачен? Искам ли да изгубя живота си, репутацията? "

Обвиненията на Порошенко и неговите съдружници, че Зеленски е следен от олигарх, внесоха подигравателен детайл в президентската конкуренция.

Кампанията на Зеленски получи подтик от неговото телевизионно шоу " Слуга на народа ", в което той играе педантично почтен преподавател по история, който става президент по случайност.

Той слага под въпрос остарелия метод на деяние, надхитряйки сенчестите олигарси и корумпираните политици. Сериалът размива границата сред небивалица и действителност, сред измисления президент и действителния кандидат.

В първата сцена на първия епизод трима сенчести властови медиатори оглеждат киевския площад " Майдан " от терасата на висока постройка през нощта, до момента в който пият и си приказват по какъв начин са похарчили пари, с цел да доведат на власт следените от тях политици.

" До изборите остава една седмица. Здраво работихме за нашите претенденти. Те са съвсем с изравнени позиции, в този момент дано най-хубавият победи ", споделя един от тях.

" Какво положително ще ми донесе това? ", пита различен. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР