Коментарът е напълно истински и принадлежи на потребител във Facebook.

...
Коментарът е напълно истински и принадлежи на потребител във Facebook.
Коментари Харесай

Защо спиш, народе? Събарят руската църква в София!

Коментарът е изцяло същински и принадлежи на консуматор във Фейсбук. За страдание той не е единственият - всеобщо отвращение плъзна из обществената мрежа поради остаряла фотография, показваща скеле, опасало постройката на църквата “Свети Николай Чудотворец ". 

 

Казваме за жалост, тъй като всичко това демонстрира равнището на медийна просветеност у хората и е прегледен образец за метода, по който се популяризира дезинформацията.

Снимката на скелето към съветската черква е достоверна. Съществена детайлност е, че тя е направена през 2014 година, когато следва ремонт на храма. Истерията обаче е повсеместна и идва единствено ден откакто в обществените мрежи избухна диво отвращение поради корицата на “Аз съм българче ” от издателство “Хермес ”. Журналисти, известни в публичното пространство имена, политици и най-обикновени жители се възмутиха, че момченцето на корицата е облечено с цветовете на украинското знаме - жълто и синьо. Твърдеше се, че става дума за ново издание, а корицата е сменена поради войната на Русия в Украйна. Истината е, че такова нещо няма - изданието не е ново, а корицата на книгата и художественото й оформление са правени преди към 18 години. Книгата има няколко издания.

 

По следите на един експеримент 

 

Снимката със скелето към постройката на съветската черква потегля от Асен Генов. Всъщност той цели тъкмо това - да покаже какъв брой обикновено се конструират подправени и пропагандни тези. 

 

“Очевидно е, че проруската агитация работи първосигнално и хората не се замислят върху нуждата да създадат обикновена инспекция. Тази фотография е от 2014 година, когато се правеше реституция на църквата. Преди това също имаше такава - след едно огромно земетресение. Коментира се поредност от небивалици, да вземем за пример фотографията с корицата на стихосбирката на Иван Вазов, за която и създателят удостовери, че е рисувана доста преди събитията от 2022 година, когато към момента нямаше и намек за война. Това демонстрира, че явно има една основна група жители у нас, които одобряват всяка информация безрезервно, стига да дава отговор на прочувственото, детинското и незрялото им разбиране за политиката ”, разяснява пред ФрогНюз самият Асен Генов.

 

Всъщност майтапът със фотографията е изцяло изваден от подтекст. Генов ясно показва, че фотосът е от 2014 година Въпреки това, тя стартира да циркулира в мрежата, без уточнението.

 

“Ясно написах, че фотографията е от 2014 година Изненадан съм, че хората се хванаха. Моят профил във Фейсбук и интернет балон са мислещи хора, които могат да разграничат истината от шегата, само че явно това е пробило някъде. Точно по този начин работи системата от агитация и подправени вести - пуска се нещо, без никакъв подтекст и от там нататък никой не се замисля, че всеки културен обект, без значение какъв е, би трябвало да бъде реставриран. Например здания като църквата минимум се боядисват. Изненадан съм, само че не и покъртен, тъй като това е механизмът, по който се популяризират подправените вести, изключително в съветската пропагнада ”, добави Генов.

 



се включиха някои познати в общественото пространство имена - Недялко Недялков от ПИК, Николай Бареков, шефа на Държавна психиатрична болница Св. Иван Рилски доктор Цветеслава Гълъбова. Не е изненада - представители на “Възраждане ” също се възмутиха. Така и в този момент - в нервността за мнимия ремонт на съветската черква вземат участие “Възраждане ” - Поповци.

 

.

.

 

Джесика Вълчева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР