Коментар за руско-иранско военно сътрудничество в светлината на войната в

...
Коментар за руско-иранско военно сътрудничество в светлината на войната в
Коментари Харесай

Проф. Владимир Чуков за novini.bg: Москва сключи дългосрочен военен договор с Техеран!

Коментар за руско-иранско военно съдействие в светлината на войната в Украйна за novini.bg на проф. Владимир Чуков, прочут арабист, академични учител и академик в региона на политиката на Близкия Изток и исляма.



На фона на яростните военни дейности в Украйна, Москва подписа дълготраен боен контракт с Техеран, осведоми израелският профилиран уебсайт Дебка. В основа на сделката стои бартерна договорка в региона на Военновъздушни сили. Техеран ще даде 300 /определени източници загатват броя 1000/ дрона Shahed-129 и Shaed-191, някои към този момент са влезнали в бойни дейности в Украйна, против неустановен брой СУ-35, четвърто потомство.

Иранците са поискали подобряването на качествата на иранските Военновъздушни сили против зачестилите удари на израелските Военновъздушни сили на ирански цели в Сирия. Очевидно е, че самочувствието на иранските Военновъздушни сили се е повишило, защото незабавно след следващата израелска офанзива против иранска цел наоколо до Тартус, американската военна база в ат Танаф на сирийско-иракската граница е била атакувана от незнаен дрон. Сирийската лаборатория за правата на индивида не прецизира произхода на дрона, само че се споделя, че е изхвърчал от позиция на про-иранска милиция в Югоизточна Сирия. Става въпрос за втора подред офанзива, на която е отговорено, за разлика от първата.

Експерти означават, че съдействието във военната област сред Русия и Иран е многостранно.

Така да вземем за пример в Иран ремонтират развалените в Украйна съветски самолети. В региона на киберсигурността двете страни също синхронизират своите дейности. Израелските източници означават, че Иран е дал на съветско разположение през последните две седмици своя хакерски капацитет. Той е напълно в услуга на Москва, подпомагайки нейната експанзия в Украйна. Хакерската група Farigh al Tehereh, показана от иранските медии като иракска група от съпротивата /всъщност е част от иранската Революционна гвардия/ постоянно нападна цели на НАТО. Преди бяха най-вече тези от Турция. Сега обаче американската Неправителствени организации „ Институт за проучване на мира ” осведоми за преориентиране. Става въпрос за хакерска атака, извършена на 15 юли против румънски уеб сайтове на военни обекти, включително и на локалната гранична полиция, за да затрудни прекосяването на украински бежанци в Европа.



Западни източници прибавят, че по време на руско-иранските договаряния е била обсъждана тематиката за даването на балистични ракети от Иран, за да се компенсират намаляващите ресурси на Русия, поради войната в Украйна. В същото време Москва към този момент не е толкоз настоятелна, мястото на оттеглените от Сирия съветски военни елементи да остане празно. Наблюдава се безмълвно единодушие на съветското военно командване на обособени позиции в Сирия да бъдат дослоцирани про-ирански сили. Темата е била и обект на полемика в Дамаск на 22 юли сред посетилия сирийската столица командващ иранската Революционна армия военачалник Хосейн Салама и сирийския президент Башар Асад.

Като кулминационна точка на руско-иранското, само че и китайско военно съдействие, западни военни специалисти показват плануваното за интервала 17-27 август Военноморски сили обучение на трите страни край крайбрежията на Венецуела.

Това е ясно обръщение на Путин, че е подготвен да отговори за западната военна помощ за Украйна и то директно наоколо до Съединени американски щати. Счита се, че Москва, Техеран и Бейджин желаят да показват отличен синхрон, който е кадърен да нанесе удар в гърба на Съединени американски щати.

В допълнение, осведомени източници означават откриването на Ирански търговски дом в Москва, който ще играе значима роля при обезпечаването на транспортен кулоар за експорт на съветски артикули към Индия, зачестяването на полетите сред двете столици, както и включването на Иран в съветската разплащателна система „ МИР “.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР