Коментар на Явор Алексиев от Института за пазарна икономика Проектобюджетът

...
Коментар на Явор Алексиев от Института за пазарна икономика Проектобюджетът
Коментари Харесай

Детските надбавки - първи стъпки в промяната на модела?

Коментар на Явор Алексиев от Института за пазарна стопанска система

Проектобюджетът за 2018 година планува смяна на метода на разпределяне на месечните помощи за развъждане на дете до довеждане докрай на приблизително обучение (т.нар. детски надбавки). До момента всяко семейство, което отговаряше на условията (в частност месечен брутен приход на разположение от семейството под 400 лева.), получаваше тъкмо избрана сума, която се определяше всяка година.

През 2018 година се прави първа стъпка към диференциация на заплащанията. Критерият към този момент ще съдържа две стъпки, като фамилиите с приход до 400 лева на разположение ще получават цялостния размер на помощта, а тези с приход на разположение сред 400,01 и 500 лева ще имат право на 80% от нея.

Такава стъпка ще помогне за повишение на успеваемостта на програмата, въпреки надалеч да не изчерпва всички проблеми с нея. Програмата продължава да страда от ниския надзор върху посещаването на учебно заведение от страна на децата и усложненията при определяне на фактическо общуване сред родителите. Също по този начин, препоръчаната 100-левова стъпка при доходния аршин може да се окаже прекомерно огромна, също както и заложените 80% от помощта, защото в тази ситуация става дума за приход на глава от семейството. Така четиричленно семейство с месечен брутен приход от 1020 лева (двама родители на минимална заплата от 1 януари 2017 г.) ще получи 90 лева детски надбавки месечно, а семейство с месечен брутен приход от 2000 лева ще получи цели 72 лева При последващи промени е добре да се намерения както за въвеждането на спомагателна стъпка, по този начин и за още по-сериозна диференциация.

Моментът е подобаващ за въвеждане на сходна система, защото подобряването на обстановката на пазара на труда и растежът на трудовите хонорари водят до спад на бенефициентите на програмата през последните две години. Така преходът може да бъде осъществен без разноските по програмата да набъбнат доста. От МТСП чакат растеж на фамилиите, които имат достъп до помощта, с към 20 хиляди души, което обаче може и да не се случи. При предходното нарастване на доходния аршин (от 350 на 400 лева през 2016 г.) упованията бяха за 10 000 нови фамилии, до момента в който в действителност броят им спадна с 56 хиляди.

Евентуален растеж в разноските по програмата по-скоро може да пристигна от увеличението на самия размер на надбавките (съответно с 3 лева месечно за фамилии с едно дете и по 5 лева месечно при по-голям брой деца). Предвид това нарастване, въпросът за контрола при отпущането на средствата и спазването на изискването за действителното навестяване на учебно заведение (а освен наличието в листата на записаните) става още по-голям.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР