Коментар на Румен Леонидов, български поет, преводач, журналист, издател и

...
Коментар на Румен Леонидов, български поет, преводач, журналист, издател и
Коментари Харесай

Поетът Румен Леонидов: Духът на Дякона страда за България...

Коментар на Румен Леонидов, български стихотворец, преводач, публицист, издател и държавник. Той е притежател на български и интернационалните награди за лирика. Превежда от съветски и френски.



Днес е рожденият ден на противозаконното дете на Свободата Василъ Лъвский. Духът на Дякона страда за България... Този мъж гледа към нас и с погледа си ни пита:

„ Защо държите портрета ми по стените, за какво ми издигнахте монументи из цяла България, когато тя не е нито свята, нито чиста република? Защо ме славите денонощно, за какво се кълнете в името ми, а делото на живота ми е от дълго време мъртво? Защо не го продължихте?

И родината ми отново е буренясала равнища, осеяна с бурени и тръни, които търпите и живеете измежду тях. Търпите да живеете епохи в мрак и дебелоочие, свикнахте с този мрак и всеки, който инцидентно посветлее, вие го убивате в затъмнение... Мракът, в който повече от 30 години живеем е еднакъв на 100 иго. В тази остаряла страна реката на предходните юношески митингите бе единствената Светлина. “

Остава ни да гнием в пустош още половин век, само че и тогава надали груповият Апостол ще се състои.

Едва ли духът на дякон Игнатий още веднъж ще снизходи у нас. Късно ще осъзнаем, че сме несъзнателни люде, късно ще бъде за задружното ни вайкане, за всеобщите ни молбите за опрощение, за горещите ни молебствия и горки плачове.

Днес пред твоя изпитателен взор можем единствено да сведем глави и с прехапани устни да ти отроним:

„ Възвиси ни в себе си, брате Лъвский, дай ни сили да се извисим

до теб, брате светлий, брате благи! “

Амин.

Заглавието е на редактора
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР