Коментар на проф. Ива Христова, директор на НЦЗПБКато едни от

...
Коментар на проф. Ива Христова, директор на НЦЗПБКато едни от
Коментари Харесай

Повишават ли се случаите на коронавирус, лаймска болест и маймунска шарка?

Коментар на проф. Ива Христова, шеф на НЦЗПБ

Като едни от аргументите за повишение на заболеваемостта от ковид тя уточни интензивните туристически пътувания, отпадането на противоепидемичните ограничения, както и спада на имунитета след края на третата коронавирус вълна, означи

"От друга страна е промененият вид на Омикрон, който е мощно инфектиран и който преодолява една част от нашия имунитет. Тоест, бидейки толкоз изменен той съумява да се изплъзне от обезвреждащите ни антитела, които са построени след имунизиране или след преболедуване ", сподели тя.

По думите й, актуалният вид на вируса ще докара до забележителна заболеваемост у нас, каквато към този момент има в страните от Западна Европа, само че също по този начин той не е по-смъртоносен и болестта протича по-леко.

"Клиничните прояви като цяло стават по-леки, със засягане на горни дихателни пътища и с една уморяемост, неразположение с невисока температура. Предвид огромния брой болни има въпреки и по-нисък % хора, които са за хоспитализация ", сподели проф. Христова.

Тя предложи в затворени пространства с доста хора и без вентилация да се носят маски, както и да се съблюдава отдалеченост. Проф. Христова разяснява и тематиката за кърлежите и лаймската болест, както и какво би трябвало да знаем с цел да се предпазим от нея. За маймунската шарка и увеличението на заболеваемостта, тя сподели, че случаите в Европа са над 4 хиляди и въпреки всичко заболяването не нараства толкоз бързо, че да провокира терзание.

"Тъй като тук става дума за обрив, не е скрита респираторна зараза, която не се вижда, обривът се вижда добре,така че просто съвета е за деликатно държание и отбягване на близки контакти с хора с обривни единици. Да, случаите нарастват, само че протичат леко и няма разказан смъртен случай отвън Африка. За България няма нови случаи, с изключение на тези трите, които оповестихме ", сподели тя.

Освен това проф. Христова означи, че няма повишение на случаи на Лаймска болест и Марсилска тресчица, само че лятото е сезонът на интензивност на кърлежите. Тя посъветва хората да не навлизат в места с по-висока растителност, както и постоянно да оглеждат тялото си за забити кърлежи, които оптимално бързо да бъдат отстранени.

"Ако е седял един-два часа, той на процедура няма време да съобщи болест, даже и да е инфектиран ", показа проф. Христова.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР