Комендантът на мироопазващата мисия на НАТО в Косово КейФор Анджело

...
Комендантът на мироопазващата мисия на НАТО в Косово КейФор Анджело
Коментари Харесай

КейФор призова да се осигури свобода на придвижването в Северно Косово

Комендантът на мироопазващата задача на НАТО в Косово КейФор Анджело Микеле Ристуч сподели, че КейФор приканва всички страни в спора в Северно Косово да се ангажират градивно, с цел да обезпечат сигурността и свободата на придвижване и акцентира, че решението на обстановката би трябвало да се търси посредством разговор, съобщи Танюг.

„ КейФор деликатно следи обстановката в Северно Косово . КейФор има цялостен потенциал, в това число и хора, да обезпечи сигурността и свободата на придвижване за всички общности, на цялата територия на Косово, съгласно мандата си, основан на Резолюцията на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации 1244 от 1999 година “, сподели Ристуч за Ен 1.

Той добави, че КейФор е засилил наличието си от октомври, включвайки и спомагателните бойци и патрули , пристигнали тази седмица в северната част на Косово.

„ Очакваме всички страни да си сътрудничат от близко с КейФор и да се въздържат от провокативни прояви на мощ. (…) Призоваваме всички страни да се ангажират градивно, с цел да обезпечат сигурност и независимост на придвижването в Косово. Решението би трябвало да се търси посредством разговор “, сподели още Ристуч.

Напрежението сред Косово и Сърбия е изключително високо през последните месеци. Кризата стартира с решението на държавното управление в Прищина да смени сръбските регистрационни номера на колите на косовските сърби с косовски. Въпреки че след договаряния и компромис към този момент Прищина се отхвърли от това, сръбските представители напуснаха косовските институции и полицейските сили, а елементи на косовската полиция минаха в обитаемоте най-вече със сърби региони.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР