Комбинацията от различни фактори като инфлация, военни действия, пандемия поставят

...
Комбинацията от различни фактори като инфлация, военни действия, пандемия поставят
Коментари Харесай

Консолидациите трябва да имат за цел доброто клиентско преживяване

Комбинацията от разнообразни фактори като инфлация, военни дейности, пандемия слагат на тестване всички области на стопанската система. Как съгласно вас следва да бъдат посрещнати тези провокации?
- Инфлацията е най-големият риск за международната стопанска система сега. Проинфлационната среда основава неустановеност, лимитира икономическия напредък, " изяжда " спестяванията на хората и основава неустановеност във веригата за доставки. Нека напомня, че инфлацията е феномен, който забравихме през последните години, тъй като над 10 години не сме имали нейни двуцифрени стойности. През последните години междинните заплати нарастваха с двуцифрени темпове и това усили действителния наличен приход на семействата. Сега обаче се случва противоположното - инфлацията изпреварва растежа на приходите и лимитира потреблението.

Инфлацията стартира да се появява като феномен още през предходната година, когато започнахме да следим нарастване на цените на енергоносителите - природен газ, електрическа енергия, нефт. Имаше известна вяра, че процесът може да бъде овладян и вредите - лимитирани, само че спорът в Украйна ускори тези трендове и ги придвижи и върху цените на питателните артикули, което означаваше, че се постанова да се подхващат решителни ограничения.

В пазарните стопански системи основната роля за битка с инфлацията се пада на централните банки, а техният главен инструментариум е стягане на паричната политика посредством увеличението на главните лихвени проценти и количествено стесняване.

Затегнатият пазар на труда в страната е значим фактор за понижаване на резултата на високата инфлация върху работещото население. Липсата на работна ръка и към момента положителните стопански вероятности карат работодателите да се стремят да задържат качествените чиновници, като покачват заплатите с двуцифрени темпове. Данните на Национален статистически институт демонстрират, че към март междинната заплата в страната се е повишила с малко над 11%, което е под формалната инфлация от 15.6%, само че най-малко смекчава шока до известна степен.
Реклама
Неработещото население обаче разчита напълно на страната и по тази причина бюджетната политика би трябвало да е ориентирана към усъвършенстване на разноските и ориентиране на държавното подкрепяне към най-уязвимите обществени групи. Държавата би трябвало да се стреми и да предизвиква конкуренцията, тъй като това е един от най-хубавите способи да се основат ефикасни пазари, които да обезпечат ниски цени за потребителите.
Като една от водещите банки по какъв начин ще реагирате?- За нас като банка е значимо стопанската система да продължава да се развива, даже и с по-бавни темпове, и се веселя, че това е по този начин в България към този момент.
Ако рецесията обаче се задълбочи и стопанската система поеме курс към криза, ние сме готови да реагираме съответно. Наблюдаваме деликатно държанието на нашите клиенти и сме подготвени да вземем ограничения, в случай че видим, че изпитват краткотрайни усложнения с обслужването на заемите си, тъй като постоянно сме били техен предан и приближен сътрудник.

В сходна несигурна конюнктура всекидневно компаниите отсрочват капиталовите си проекти, а физическите лица лимитират потреблението си, изключително покупките на дълготрайни артикули и поемането на дълготрайни отговорности, като ипотечни заеми да вземем за пример.
Реклама
И тук още веднъж идва ролята на страната, която би трябвало да замести частните вложения, с цел да насърчи стопанската система и потреблението. В бюджета за 2022 година беше планувано доста нарастване на финансовите разноски и е значимо тези разноски да бъдат направени целево, а не употребявани за настоящи потребности както предишни години.

Не би трябвало да забравяме и опциите, които ни се дават от Плана за възобновяване и резистентност. България може да се възползва от безплатно финансиране в размер на близо 6 милиарда евро, с които да форсира възобновяване на българската стопанска система и да я насочи към едно по-зелено и чисто бъдеще.

Като една от най-големите български банки и член на мощна интернационална финансова група ние осъзнаваме, че разполагаме с разнородни благоприятни условия да поддържаме клиентите в този сложен миг и ще продължим да финансираме всички положителни капиталови оферти. За нас в Пощенска банка устойчивото бизнес развиване е доста по-голяма полезност от краткосрочната рентабилност и други търговски изгоди.
Изглежда, че отмина времето на ниските лихви, което се отсрочва непрестанно. ЕЦБ и централните банки към този момент вземат дълго чаканите решения като част от борбата с инфлацията. Кога очаквате да стартира гладко придвижване нагоре и какви ще са стъпките?
- Определено времето на ниските лихви остава в историята. Централните банки в редица страни стартират да осъзнават, че е време да се върнат към главната си цел, която е битката с инфлацията и запазването на ценовата непоклатимост.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР